current views are: 1

7 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση15:00

Η μυστική συνάντηση του 2009 για την Ελλάδα και η πρόταση για μίνι μνημόνιο

Στοιχεία για μια μυστική συνάντηση τον Νοέμβριο του 2009, που έκρινε την τύχη της Ελλάδας, φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Δημοσίευση 15:00’
αρθρο-newpost

Στοιχεία για μια μυστική συνάντηση τον Νοέμβριο του 2009, που έκρινε την τύχη της Ελλάδας, φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Στοιχεία για μια μυστική συνάντηση τον Νοέμβριο του 2009, που έκρινε την τύχη της Ελλάδας, φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Ο γνωστός δημοσιογράφος, μεταξύ άλλων, αναλύει στο βιβλίο του με τίτλο «Τρόικα, ο δρόμος προς την καταστροφή» τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2009 στο Λουξεμβούργο, στην οποία η Ελλάδα δέχτηκε πρόταση για βοήθεια, χωρίς την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στη συγκεκριμένη, μυστική συνάντηση συμμετείχαν ο τότε επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο πρώην επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Όπως αξιωματούχος του Eurogroup, στη συνάντηση αυτή οι συμμετέχοντες παρέλαβαν σχέδιο ενός μίνι μνημονίου, το οποίο είχαν ετοιμάσει οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ζητούσαν να προωθηθεί στον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Το έγγραφο πέντε σελίδων είχε ετοιμαστεί υπό άκρα μυστικότητα, δεν περιλάμβανε αποστολέα και παραλήπτη, έπειτα από μελέτη της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Επρόκειτο για τις εισηγήσεις ενός μίνι μνημονίου,που παραδόθηκε στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ήταν ένα συμφωνημένο κείμενο από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη με την έγκριση της Γαλλίας και της Γερμανίας, το οποίο προσέφερε λύσεις και απέκλειε εξωτερικούς παράγοντες, όπως το ΔΝΤ.

Ο αξιωματούχος που επικαλείται ο Μιχάλης Ιγνατίου στο βιβλίο του ανέφερε ότι τόσο ο κ. Προβόπουλος όσο και ο κ. Παπακωνσταντίνου φάνηκαν θετικοί απέναντι στην πρόταση, ωστόσο είπαν ότι δεν αποφασίζουν εκείνοι και ότι θα μεταφέρουν την πρόταση στην Αθήνα και στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη περίμεναν επί 15 ημέρες και απάντηση δεν έλαβαν ποτέ.
«Μάλλον θα έλεγα πως μας απάντησε από το Ζάππειο, όπου μοίρασε λεφτά πήραμε απάντηση λίγες ημέρες μετά, από τις εξαγγελίες Παπανδρέου που μοίραζε λεφτά. Όταν το ψάξαμε με τους ανθρώπους μας στην Αθήνα, πληροφορηθήκαμε ότι ο πρωθυπουργός δεν επέτρεψε στον υπουργό του να μας απαντήσει. Αρχικά τον άφησε εκτεθειμένο, αλλά εμείς γνωρίζαμε την αλήθεια. Πιστεύουμε ότι εκείνη την ημέρα χάθηκε η παρτίδα» σχολίασε ο ίδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η άρνηση απάντησης ήταν η αφετηρία του ναυαγίου της Ελλάδας.

«Πιστεύω ότι η χώρα σας έχασε μια μοναδική ευκαιρία και τολμώ να υποστηρίξω ότι ήταν η τελευταία ευκαιρία να αποφύγει την κρίση χωρίς περιπέτειες», λέει ο ίδιος.

Τη μυστική συνάντηση του Λουξεμβούργου επιβεβαίωσαν συνεργάτης του Γιώργου Προβόπουλου και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο τελευταίος είπε ότι στη συνάντηση ζητήθηκε από την Ελλάδα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος του 2010, πράγμα που έπραξε η ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο, το περιβάλλον Παπανδρέου αρνείται κατηγορηματικά ότι στη συνάντηση αυτή δόθηκε πρόταση με χρήματα από τους εταίρους.
Στο βιβλίο απκαλύπτεται επίσης το προσωπικό μήνυμα του Τρισέ στο Γιώργο Παπανδρέου που μετέφερε ο Λουκάς Παπαδήμος, τότε αντιπρόεδρος της ΕΚΤ το Νοέμβριο του 2009, σε μυστική επίσκεψή του στην Αθήνα.

«Θα κλείσουν οι αγορές αν δεν πάρεις τα μέτρα τώρα…», φέρεται να είπε ο κ. Παπαδήμος στον τότε πρωθυπουργό.

Στο βιβλίο του ο Μιχάλης Ιγνατίου αναφέρει ότι η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του Γιώργου Παπανδρέου με το Ντομινίκ Στρος Κάν πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την εκλογή του τον Οκτώβριο του 2009.

«Μου τηλεφώνησε τον Οκτώβριο του 2009, μου είπε το πρόβλημα και με ρώτησε τι πρέπει να γίνει. Του απάντησα ότι πρέπει πρώτα να συζητήσεις με τους Ευρωπαίους», σημείωσε ο κ. Στρος Καν.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, η πρώτη άτυπη, κοινή ανεπίσημη αποστολή της Κομισιόν με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, δηλαδή τη μετέπειτα τρόικα, έγινε στις 3 και 4 Δεκεμβρίου του 2009 και όχι την άνοιξη του 2010 όπως οι πάντες πιστεύουν.

Συμμετείχε από την πλευρά του ΔΝΤ ο Μπόμπ Τράα, ο οποίος συνέταξε αργότερα έκθεση στο Ντομινίκ Στρος Καν και περιέγραψε με τραγικούς όρους την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

* Το βιβλίου του Μιχάλη Ιγνατίου θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015.
 


σχετικα αρθρα