Στην κρίση στην Ελλάδα και τις σχέσεις Δύσης και Ρωσίας αναμένεται να επικεντρωθεί το μεγάλο διεθνές συνέδριο που πραγματοποιείται στην περιοχή των Δελφών αυτό το Σαββατοκύριακο, με τη συμμετοχή μίας πλειάδας διεθνώς γνωστών προσωπικοτήτων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.  

Μεταξύ των δεκάδων συνέδρων που συμμετέχουν περιλαμβάνονται ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, ο Ρώσος διανούμενος Μπαρίς Καγκαρλίτσκι, ο κορυφαίος σύμβουλος του Προέδρου Βλ. Πούτιν, ακαδημαϊκός, Σεργκέι Γκλάζιεφ (θα συνδεθεί μέσω σκάιπ, γιατί η ΕΕ τον έχει συμπεριλάβει στη λίστα των κυρώσεων και δεν μπορεί να ταξιδεύσει στην Ελλάδα), ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, γιατρός, Βάσσος Λυσσαρίδης, ο Ιταλός πολιτικός και πρώην ευρωβουλευτής Τζιουλλιέττο Κιέζα, ηγετικά στελέχη του γαλλικού «Κόμματος της Αριστεράς» και του πορτογαλλικού «Αριστερού Μπλόκου», ο Έλμαρ Αλτφάτερ, από τους πιο γνωστούς Γερμανούς οικονομολόγους, όπως και στελέχη του κόμματος «Linke», ο οικονομολόγος και παλαιός φίλος και σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου Samir Amin, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, ο πρώην υπουργός Γεράσιμος Αρσένης, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης και πολλοί άλλοι.

Ο πρώην Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Πολ Ρόμπερτς, ο οποίος δεν μπορούσε να ταξιδεύσει, θα συνδεθεί, επίσης, μέσω σκάιπ. 
 
Τους συνέδρους θα απασχολήσουν η ευρωπαϊκή, και ιδιαίτερα η ελληνική κρίση, ως η πλέον οξεία εκδήλωση της πρώτης, η επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία και ο κίνδυνος τόσο ενός νέου «ψυχρού» πολέμου, όσο και μίας ενδεχόμενης γενίκευσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και άλλες περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ.
 
Επίσης, ένα θέμα που θα εξεταστεί είναι η αναζήτηση εναλλακτικών στο σύστημα του «ευρωφιλελευθερισμού» που κυριάρχησε στην ΕΕ, ιδίως μετά την συνθήκη του Μάαστριχτ και θεωρείται από πολλούς ως υπεύθυνο της σημερινής βαθιάς κρίσης. Εναλλακτικές, τόσο σε επίπεδο προγραμματικό και «οράματος», όσο και στο επίπεδο των στρατηγικών, των μεθόδων και των πολιτικών εργαλείων.