Σε υψηλούς τόνους και με αντεγκλήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων πραγματοποιήθηκε η χθεσινή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης, με τους διαλόγους να είναι «καυτοί».

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA, σε μία στιγμή η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σχολιάζοντας τη νέα πρόταση της Ελλάδας προς τους θεσμούς φέρεται να είπε απευθυνόμενη στον Αλέξη Τσίπρα:

Τα μέτρα είναι υφεσιακά. Παρ'όλα αυτά πρέπει να βρείτε 1% του ΑΕΠ έσοδα από τον ΦΠΑ.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να απάντησε πως «μας κατηγορείτε για αντιαναπτυξιακά μέτρα και εσείς μιλούσατε για ανάπτυξη η οποία θα ερχόταν τα προηγούμενα χρόνια με το Μνημόνιο. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει επιμερισμός των φορολογικών βαρών και να μην επιβαρυνθούν πάλι οι ασθενέστεροι που σήκωσαν το βάρος τα προηγούμενα χρόνια».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον ΦΠΑ στα νησιά:

Μας λέτε και επιμένετε ότι πρέπει να εξομοιωθεί ο ΦΠΑ στα νησιά, αλλά για λόγους νησιωτικότητας, είναι κατοχυρωμένο και για εμάς είναι σημαντικό, θα προτιμούσαμε να μην προχωρήσουμε σε αυτό.

Στη σκληρή γραμμή εμφανίστηκε και η πρωθυπουργός της Λετονίας Λαϊμντότα Στραουγιούμα που είπε:

Τί είναι αυτό που μας φέρατε; Είστε πολύ μακριά. Δεν έχει σχέση με το μνημόνιο.

Αντίστοιχα, και η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, κάλεσε τον πρωθυπουργό να μείνει προσηλωμένος στο μνημόνιο. «Αυτά που προτείνεται είναι απαράδεκτα» φέρεται να είπε.

Σε αυτή την αποστροφή, φέρεται αν απάντησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ που ανέφερε πως «η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά. Είμαστε πλέον έτοιμοι. Μην τους πιέζετε να κάνουν περισσότερα».

Ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως βρήκε και ανέλπιστους συμμάχους κατά τη συνεδρίαση. Ο ένας ήταν ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένυ, ο οποίος επεσήμανε πως «και εμείς ήμασταν νέα κυβέρνηση όταν αναλάβαμε μεσούντος του προγράμματος και μας δόθηκε η δυνατότητα να αλλάξουμε μέτρα, όπως ο ΦΠΑ και να κάνουμε το δικό μας πρόγραμμα».

Ο δεύτερος ήταν ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος μάλιστα έσπευσε να δώσει και μία… συμβουλή προς τον κ. Τσίπρα:

Η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό δρόμο. Να σου δώσω μία συμβουλή; Κατά την άποψή μου, πρέπει να επιμείνεις πολύ στο αναπτυξιακό πακέτο για να τονώσεις την ανάπτυξη.

Η Άνγκελα Μέρκελ από την πλευρά της διαμήνυσε πως οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από τη Βουλή. «Υπάρχουν πολλά περιθώρια μέχρι να φτάσουμε στο αποτέλεσμα. Όποια συμφωνία επιτευχθεί, πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και μετά από τα Ευρωπαϊκά».