Πρώτο το Newpost μετέδωσε τις αποκλειστικές του πληροφορίες ότι ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αναλαμβάνει νέα πρωτοβουλία έναντι της ελληνικής πλευράς, πρωτοβουλία που επιβεβαιώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του Newpost, ο πρόεδρος της Επιτροπής προτείνει να γίνει δεκτή η πρόταση των θεσμών που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή, με τουλάχιστον μία αλλαγή, πιθανώς για το ζήτημα του ΕΚΑΣ. Στόχος είναι να υπάρξει υποστήριξη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Σκοπός της νέας προσφοράς των Βρυξελλών είναι να συγκληθεί ένα έκτακτο Eurogroup σήμερα Τρίτη, πριν από τα μεσάνυχτα (οπότε και λήγει το ελληνικό πρόγραμμα), ώστε να υιοθετήσει μία ανακοίνωση που θα κάνει αναφορά στο χρέος και πιο συγκεκριμένα ότι η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 θα εφαρμοστεί τον Οκτώβριο του 2015, σε συνεργασία με τον ESM.

To Eurogroup θα προσφέρει μία τεχνική παράταση στο πρόγραμμα της Ελλάδας μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ή με κάποιο ισοδύναμη ρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Η λογική της κίνησης του προέδρου της Κομισιόν ήταν να αναλάβει πρωτοβουλία και ο έλληνας πρωθυπουργός, την οποία θα υποστήριζε ο κ. Γιουνκέρ.

Όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν, βέβαια, αν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα της Ελλάδας με τους θεσμούς. Η νέα πρωτοβουλία πάντως σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου απορρίφθηκε