Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Την απόφαση να μην λάβει μέρος σε ενδεχόμενη νέα σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προανήγγειλε ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊιμαράκης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. 

Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης ήταν επικριτικός στην επιλογή του πρωθυπουργού να απευθύνει σήμερα ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Ποιος τον συμβούλευσε να μιλήσει σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο; Ποιος τον συμβούλευσε να δώσει βήμα στους εχθρούς; Ποιος του έδωσε το δικαίωμα να δυσφημεί την Ελλάδα στο ευρωκοινοβούλιο, για ό,τι από δω και πέρα ακολουθεί, δημόσια, είναι υπεύθυνα και κομματικά του στελέχη που μπούκαραν στο κράτος. Και ο ίδιος αντί σε 5 μήνες να διαχειριστεί την κρίση, και μια μέρα πριν δημοψήφισμα φρόντισε να αλλάξει ο διοικητής ΕΥΔΑΠ», διερωτήθηκε. 

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει άμεσα συμφωνία, μακριά από ιδεοληψίες:

Παροτρύνουμε κυβέρνηση να φέρει με ταχύτητα συμφωνία, να εγκαταλείψει χρεοκοπημένες ιδεοληψίες, να κινηθεί με γνώμονα συμφέροντα της χώρας, να μην σκέφτεται το Κούγκι, να μη μας πάει σε διχασμό, σήμερα πρέπει να το κάνουμε, όχι αύριο. Πρέπει να φέρει τώρα τη συμφωνία.

«Να έρθει στη Βουλή ο Τσίπρας να μας πει γιατί γελάει» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος στην εκ διαμέτρου αντίθετη αντιμετώπιση της χθεσινής Συνόδου Κορυφής από τους ευρωπαίους ηγέτες και την ελληνική κυβέρνηση. «Να έρθει ο χαρούμενος να μας εξηγήσει» σημείωσε, αναφορικά με τη δήλωση και το ύφος του κ. Τσίπρα μετά τη λήξη της Συνόδου. 

Ο κ. Μεϊμαράκης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να προχωρήσει άμεσα σε προ ημερησίας συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κλειστές συσκέψεις πολιτικών αρχηγών.

Δεν προτίθεμαι να ανταποκριθώ σε μια κλειστή συνάντηση πολιτικών αρχηγών, τυπική η άτυπη, τον καλώ σήμερα να έρθει να κάνει προ ημερήσιας, να ενημερώσει τη Βουλή να μας πει τι θέλει, με ειλικρίνεια.

«Πήραν ετυμηγορία του ελληνικού λαού υποσχόμενοι να φέρουν συμφωνία εντός 48 ωρών και τώρα βρέθηκαν σε συμπληγάδες, από μια κακή συμφωνία που λέει ότι δεν μπορεί να υπογράψει και από την άλλη η καταστροφή της χώρας» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ και προειδοποίησε για κινδύνους που είναι σοβαροί και άμεσοι και για όλους.

Για την πρώτη συνάντηση των αρχηγών άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για τη στάση που κρατούσε όταν ήταν αντιπολίτευση:

Εντυπωσιάστηκα γιατί κλήθηκαν οι αρχηγοί την επόμενη θριαμβευτικού αποτελέσματος.  Δεν ήταν ο Αντώνης Σαμαράς που ζητούσε καθημερινά και αρνείτο ο Τσίπρας λέγοντας ότι πρέπει να έρθει αυτός, οι πόρτες μας είναι ανοικτές; Ενώ στην αντιπολίτευση έλεγε ότι ο πρωθυπουργός είναι υπεύθυνος.

Για τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας και τις εξελίξεις μετά την παραίτηση Σαμαρά είπε:

Αναλαμβάνω τα καθήκοντά μου σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Ο πρόεδρος μας ο κ. Σαμαράς πήρε μια γενναία απόφαση που υπαγόρευε η  συνείδηση του.

Η ευθύνη στο ακέραιο, πρώτα από όλα για την Ελλάδα , είναι η ευθύνη που απορρέει από τις  αρχές, τις αξίες και το καταστατικό της ΝΔ όπως ρητά όρισε ο ιδρυτής και εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Το κόμμα μας, ο πρόεδρος ο κ. Σαμαράς , όπως και ο κ. Καραμανλής το 2009 είπαμε την αλήθεια.