Ορέστης Αποστολόπουλος

Τον Τζόζεφ Στίγκλιτς το ελληνικό κοινό τον γνώρισε το 2009 και περισσότερο το 2010 απο το Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος συχνά πυκνά και τον συμβουλεύονταν και τον επικαλούνταν ακόμη και σε δημόσιες ομιλίες του. Παπανδρέου και Στίγκλιτς και μέσω της σοσιαλιστικής Διεθνούς είχαν χτίσει μια καλή σχέση που μετά την προσφυγή στα μνημόνια του 2010 τραυματίστηκε καθώς ο νομπελίστας οικονομολόγος από την αρχή αυτής της πορείας εξέφραζε τις ενστάσεις του για αυτή την πορεία.

Ο κύριος Στίγκλιτς με συνεχή άρθρα καταφέρονταν εναντίον της πολιτικής που εφάρμοζε το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος βρίσκεται στην Ελλάδα και είχε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αλλά ο κύριος Στίγκλιτς ήρθε στην Ελλάδα για τα μάτια του Γιώργου Παπανδρέου και όχι του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην πρωθυπουργός οργανώνει το Συμπόσιο της Σύμης, που φέτος θα γίνει στην Κέρκυρα και ένας εκ των βασικών ομιλητών ειναι ο κύριος Στίγκλιτς.

Ο νομπελίστας θα αναλύσει στο συνέδριο το θέμα του χρέους ενώ ανάμεσα στους προσκεκλημένους θα είναι και ο πρώην επικεφαλής των Εργατικών της Μεγάλης Βρετανίας Εντ Μιλιμπαντ.