Τις κρίσιμες ώρες των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες πριν από τη συμφωνία Αθήνας και δανειστών, πολλές ήταν οι παρεμβάσεις από Αμερικανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε τηλεφώνημα και από τον Μπιλ ΚλίντονΟ πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ήθελε να δώσει μία συμβουλή στον έλληνα πρωθυπουργό πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Αυτό που του είπε ήταν το εξής: «Ο,τι και να συμβεί στις διαπραγματεύσεις, μη βγεις επ' ουδενί από το δωμάτιο».

Όπως είναι γνωστό -γράφει το δημοσίευμα- και ο Μπαράκ Ομπάμα παρενέβη, καθώς έκανε ένα τελευταίο τηλεφώνημα προς την Άνγκελα Μέρκελ πριν από την επίτευξη της συμφωνίας, στο οποίο της επεσήμανε τους γεωπολιτικούς κινδύνους που έκρυβε μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Πέρα από τους δύο προέδρους, πρώην και νυν, υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών με τα επιτελεία τους, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου ακόμη και Αμερικανοί στρατηγοί στο ΝΑΤΟ επιστρατεύθηκαν στη συντονισμένη προσπάθεια για να αποτραπεί το Grexit.