Με ειρωνία, χιούμορ, απειλές για την επόμενη ημέρα, αλλά και με σλόγκαν που έμειναν στην ιστορία τα πολιτικά κόμματα προσπαθούν σε κάθε προεκλογική περίοδο να κερδίσουν τη μάχη της επικοινωνίας. Τα τηλεοπτικά σποτάκι πολλές φορές είναι απολαυστικά, ευφάνταστα και έξυπνα, αλλά δείχνουν και το επίπεδο της προεκλογικής αντιπαράθεσης στη χώρα. 

Σε μια από τις πιο σκληρές αναμετρήσεις, ενώ έχει πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά και η χώρα πηγαίνει ολοταχώς στις εκλογές της 25ης Γενάρη, η ΝΔ κατηγορείται από την αντιπολίτευση για «καταστροφολογία», την οποία καταγράφει και στο ακόλουθο μήνυμα.  

Η απάντηση έρχεται άμεσα και εύστοχα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον... κομήτη του! «Στις 26 Ιανουαρίου ένας αστεροειδής θα περάσει ξυστά από τη γή. Αλλά...» η καταστροφή δεν θα έρθει έλεγε το προεκλογικό σποτάκι-απάντηση της Κουμουνδούρου

 
Στην επικοινωνιακή μάχη της ΝΔ μπαίνει και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κατεβαίνει στις πλατείες που παίζουν τα παιδιά. Με τη μπάλα στα πόδια του καλεί τον μικρό πρωταγωνιστή  να συζητήσουν. «Κάτσε να τα πούμε ρε Νικόλα» του λέει ο πρώην πρωθυπουργός και τα παιδιά τον προσέχουν σαν να ακούν έναν μεγάλο σοφό... 
 

Με το σύνθημα «Η Ελπίδα έρχεται» πορεύτηκε στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ, σε τηλεοπτικά μηνύματα με φρέσκα πρόσωπα που προσβλέπουν σε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα,  με τον Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι της. Η ελπίδα που ενέπνευσε ο ΣΥΡΙΖΑ διαψεύστηκε, κατά τους αντιπάλους του, στους επτά μήνες διακυβέρνησης που ακολούθησαν. 

 
Σάλο προκάλεσε στις ευρωεκλογές του 2014, η προεκλογική καμπάνια του Ποταμιού, όπου μια 18χρονη μιλούσε για... την πρώτη της φορά! Όλο το κείμενο του διαφημιστικού παρέπεμπε στην πρώτη φορά που κάνει έρωτα μια κοπέλα, με σειρά αθώων υπονοούμενων. «Δεν το έχω ξανακάνει... Όλοι μου λένεν ότι η πρώτη μου φορά είναι πολύ σημαντική» έλεγε σε πρώτο πλάνο η νεαρή ψηφοφόρος.
 
Ωστόσο, αναφερόταν στην πρώτη φορά που ψηφίζει ο έλληνας πολίτης μόλις ενηλικιωθεί...
 
 
Στις ίδιες εκλογές με ένα βίντεο παρωδία, η Νέα Δημοκρατία επιχείρησε να δείξει την αφερρεγγυότητα των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ. «Μπλοφάρουν μωρούλι» έλεγε ο πρωταγωνιστής, ο οποίος δεν είχε λεφτά να πληρώσει το δείπνο με την αγαπημένη του.
 
 
Τα χιουμοριστικά, γεμάτα ειρωνία, σποτάκια συνεχίστηκαν και στην προεκλογική περίοδο του Ιανουαρίου 2015. Με αναφορά στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που υποσχόταν η Κουμουνδούρου, ένας νέος με μακριά μαλλιά, που προκαλεί τρόμο στις μεσήλικες κυρίες, πηγαίνει στο κομμωτήριο και ζητάει να του τα πάρουν σύριζα... 
 
 
Αρκετά χρόνια νωρίτερα, όταν η προεκλογική αντιπαράθεση λειτουργούσε με άλλους όρους και αρχές, ο Κώστας Καραμανλής προειδοποιεί για τις δυσκολίες και τα μετρημένα βήματα που πρέπει να  γίνουν από την  κυβέρνηση και υπόσχεται ένα πιο δίκαιο κοινωνικό κράτος. «Μαζί μπορούμε να πάμε την Ελλάδα μπροστά» είναι το μήνυμα ενότητα που στέλνει ο τότε πρωθυπουργός.  
 

Ένα από τα πιο επιτυχημένα (καθώς το σλόγκαν έμεινε μέχρι και σήμερα) ήταν η καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας το 2009. «Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα και τη θέλουμε» τραγουδούσαν ρυθμικά οι πολίτες που συμπεριέλαβε το κόμμα στο σποτάκι της. Έγινε, βέβαια, και πρώτη ύλη στη σάτιρα της εποχής. Θυμηθείτε το:

 
Στην τωρινή εκλογική αναμέτρηση, ιδιαιτέρως επιτυχημένο και αστείο χαρακτηρίστηκε το σποτάκι του Πάνου Καμμένου, με τον μικρό Αλέξη που έσπασε το αριστερό του χέρι. Στη δύσκολη στιγμή του... μικρού, είναι εκεί ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων για να τού μάθει πώς να γράφει και με το... δεξί.
 

Εξίσου χιουμοριστικό ήταν και το προηγούμενο διαφημιστικό του κ. Καμμένου, στις εκλογές του Γενάρη. Εκεί όμως έπαιζε με τα τρενάκια. Πρωταγωνιστής και πάλι ο μικρός Αλέξης.