Ο Γιάνης Βαρουφάκης μπορεί να μην ασχολήθηκε πολύ με τις εκλογές στην Ελλάδα, καθώς όπως φαίνεται έχει στρέψει το «βλέμμα» του στη Μεγάλη Βρετανία, όπου μάλιστα δεν διστάζει να… εξάγει τις γνώσεις του.

Την Πέμπτη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών συμμετείχε στο πάνελ του BBC για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας και κυρίως της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο κ. Βαρουφάκης επιτέθηκε, για μια ακόμη φορά, στους θιασώτες της λιτότητας στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι «υπάρχει μια ρητορική για τη μείωση του ελλείμματος, αλλά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Η Ελλάδα έχει 18 φορές περισσότερη λιτότητα από αυτή της Βρετανίας». 

Παράλληλα, άσκησε με έμμεσο τρόπο έντονη κριτική στον βρετανό υπουργό Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη «απέτυχε να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας που είχε εξαγγείλει και γι' αυτό οφείλω να τον επαινέσω».

Αντιθέτως, ο πρώην έλληνας ΥΠΟΙΚ έπλεξε το εγκώμιο του Τζέρεμι Κόρμπιν, λέγοντας πως «είναι το καλύτερο πράγμα που έχει βγει το τελευταίο διάστημα από τη Βρετανία. Αρκεί να σκεφτεί κανείς τον ταξικό πόλεμο που διεξάγει η βρετανική κυβέρνηση. Μειώνει το φόρο κληρονομιάς και ταυτόχρονα κόβει και τα επιδόματα. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από ταξικός πόλεμος».

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στο εναλλακτικό σχέδιο ποσοτικής χαλάρωσης που προτείνει ο βρετανός Εργατικός. Σε εκείνο το σημείο, ο κ. Βαρουφάκης βρήκε την ευκαιρία να εξαπολύσει τα βέλη του κατά της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών σημειώνοντας πως δεν χειρίστηκαν σωστά την κατάσταση και η προσπάθειά τους να ξυπνήσουν την παγκόσμια οικονομία από την οικονομική κρίση στην οποία είχε περιπέσει, στέφθηκε με αποτυχία.

«Είναι μύθος και φαντασία αυτό που πιστεύει η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας ότι τυπώνοντας βουνά από χρήματα και τροφοδοτώντας αφειδώς τις τράπεζες, θα καταφέρει να προκαλέσει μια παραγωγική επένδυση», σημείωσε και κατέληξε:

Η πρόταση του Κόρμπιν να υπάρξει μια γενναία επένδυση στο κράτος, είναι η μοναδική ορθή λύση. Όπως επίσης, είναι θετικό το γεγονός ότι εμφανίστηκε τώρα στο προσκήνιο ο Κόρμπιν. Το ίδιο έκανε η Θάτσερ το '80. Κατάφερε να αναγεννήσει το χώρο της Δεξιάς. Θα είναι καταπληκτικό αν καταφέρει το ίδιο και ο Κόμπριν και να δείξει το δρόμο σε όλους εμάς που βρισκόμαστε εκτός των τειχών.