Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε χθες τη Λέσβο μαζί με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν. Την ίδια ώρα, πρόσφυγες και μετανάστες, από προχθές το απόγευμα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, επιβιβάζονται κατά χιλιάδες σε πλοία για τον Πειραιά.

Η μαζική αποχώρησή τους από τη Λέσβο αποτελούσε μέρος του σχεδίου νοικοκυρέματος του νησιού, εν αναμονή της χθεσινής επίσκεψης του πρωθυπουργού. Ενδεικτικό είναι ότι από το βράδυ της Δευτέρας έως και την Τρίτη το πρωί αναχώρησαν για την πρωτεύουσα συνολικά 7.377 πρόσφυγες. Χτες το βράδυ αναχώρησαν πάνω από 5.000 πρόσφυγες από το νησί και έφτασαν σήμερα στον Πειραιά.

 Στις αλλαγές στο «παρά πέντε» της επίσκεψης συμπεριλαμβάνεται και ο χωρισμός στα δύο του Κέντρου Υποδοχής στη Μόρια, όπου διαχωρίστηκαν οι πρόσφυγες από τους παράνομους μετανάστες.

Η επίσκεψη των κ. Τσίπρα και Φάιμαν στη Λέσβο που, σύμφωνα με την Καθημερινή, συνοδεύθηκε από «λίφτινγκ» των αρχών στο νησί, δίνοντας μια μάλλον ωραιοποιημένη εικόνα της κατάστασης, προσέβλεπε κατά τα άλλα στη στήριξη του κ. Φάιμαν στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς ο Αυστριακός καγκελάριος είναι εκ των υποστηρικτών της προοδευτικής ατζέντας στην Ευρώπη για το θέμα αυτό.

Αλλωστε, ο κ. Τσίπρας φρόντισε στις δηλώσεις του να αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε από κοινού».

Να σημειωθεί ότι οι κ. Τσίπρας και Φάιμαν επισκέφθηκαν, επίσης, τον καταυλισμό στο Καρά Τεπέ και ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες ταυτοποίησης και καταγραφής που γίνονται στο hot spot που άρχισε να λειτουργεί πιλοτικά για τη δακτυλοσκόπηση των προσφύγων και μεταναστών και στο οποίο απασχολούνται δέκα αστυνομικοί ανά βάρδια. Για την κατάσταση στο νησί ενημερώθηκαν από την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, και τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό.