Σφοδρή επίθεση στους Θεσμούς και τους τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης εξαπολύει ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε μία προσπάθεια να απαντήσει στις κατηγορίες ότι αυτός ήταν ο λόγος που η Ελλάδα δεν κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές νωρίτερα από τα μέσα Ιουλίου.

Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αφήνει σαφείς αιχμές κατά του κύπριου ΥΠΟΙΚ Χάρη Γεωργιάδη ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» είχε πει πως «έβλεπε ήδη από το πρώτο Eurogroup που συμμετείχε ο Γιάνης Βαρουφάκης πως η Ελλάδα πήγαινε στα βράχια». 

«Άλλοι έχουν καυτηριάζει την ίδια παρέμβαση (σ.σ. εννοεί την τοποθέτησή του στο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου) ως επιθετική προς τους συναδέλφους μου καθώς και μια σειρά από άλλα επίθετα που η ευπρέπεια δεν μου επιτρέπει να αναπαράγω εδώ» συνεχίζει. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βαρουφάκης έδωσε στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της τότε τοποθέτησής του και σημειώνει πως η τρόικα και το Eurogroup δεν ενδιαφέρονταν για οποιοδήποτε αποτέλεσμα εκτός από την «παράδοση» μιας κυβέρνησης που είχε το θράσος να ζητήσει εκ νέου αναθεώρηση ενός αποτυχημένου προγράμματος - και τη συλλογική τιμωρία ενός έθνους ότι τόλμησε να επιλέξει μια τέτοια κυβέρνηση.

Ανάμεσα σε άλλα, κατά την τότε παρέμβασή του είχε αναφέρει πως «η Ελλάδα δεσμεύεται να συνεργαστεί με καλή τη πίστη με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της». Στη συνέχεια τόνισε πως «οι πολίτες αρνήθηκαν τον ρόλο της τρόικα στην Ελλάδα. Η κυβέρνησή μας ωστόσο θα διατηρήσει τον διάλογο και θα συνεχίσει να συνεργάζεται πλήρως με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ κράτος μέλος της ΕΕ, της ευρωζώνης και του Ταμείου. Η μελλοντική συνεργασία θα πρέπει να βασιστεί σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό». 

Σύμφωνα με το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητας, ο κ. Βαρουφάκης σε εκείνο το Eurogroup είχε σημειώσει πως η κυβέρνηση ήταν δεσμευμένη στο να διατηρήσει σε ισορροπία τα δημόσια οικονομικά. «Η Ελλάδα έκανε τεράστια προσαρμογή τα τελευταία πέντε χρόνια με σοβαρό κοινωνικό κόστος. Το έλλειμμα τώρα είναι μικρότερο του 3%, από 15% που ήταν το 2010. Το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε το 1,5% στο τέλος της περασμένης χρονιάς» είχε πει και είχε συνεχίσει: 

Η νέα κυβέρνηση αντιλαμβάνεται αυτή την προσαρμογή ως την αφετηρία της. Επιθυμούμε τώρα να προχωρήσουμε μπροστά στη βάση μίας αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. 

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ανέφερε πως η κυβέρνηση όχι μόνο δεσμευόταν για τις μεταρρυθμίσεις, θα τις εφάρμοζε κιόλας και έκανε αναφορά στην συνάντηση που είχε εκείνη την ημέρα ο ίδιος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχέλ Γκουρία. «Μπορεί να είμαστε άπειρη κυβέρνηση, αλλά έχουμε σοβαρή υποστήριξη από τους πολίτες» είχε τονίσει μεταξύ άλλων. 

Δείτε εδώ ολόκληρη την τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη (στα αγγλικά)

ΠΑΝ.ΒΕΛ.