Αισιόδοξος εμφανίστηκε προσερχόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος όμως άφησε να εννοηθεί πως συμφωνία για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας σήμερα δεν θα υπάρξει.

«Μάλλον δεν θα αργήσουμε σήμερα», είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους.

Ες αύριον τα σπουδαία όπως όλα δείχνουν, με τη διαπραγμάτευση του Σαββάτου να προμηνύεται μακρά ώστε να υπάρξει συμφωνία για το «καυτό» θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και να συνεδριάσει το EuroWorking Group την Κυριακή ώστε να δρομολογηθεί η εκταμίευση της δόσης ύψους 2+10 δισ. ευρώ. 

Κατά τα άλλα ο κ. Σταθάκης τόνισε πως κουαρτέτο και κυβέρνηση συμφώνησαν στις 100 δόσεις, στις τιμές των γενόσημων φαρμάκων καθώς και στην κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση ο οποίος θα αντικατασταθεί από το τέλος ύψους 5 λεπτών στις στήλες των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ. 

Ειδικότερα:

  • Για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι εκπρόσωποι των πιστωτών φέρεται να δέχονται τη σταδιακή μείωση του χρονικού διαστήματος (τώρα, ένας μήνας από τη λήψη ειδοποίησης για νέα ληξιπρόθεσμη εκτός ρύθμισης οφειλή), προκειμένου να βρεθεί ο οφειλέτης εκτός ρύθμισης. Τον Ιούνιο 2016 θα περιορισθεί στις 20 ημέρες και τον Δεκέμβριο 2016 στις 10 ημέρες και στη συνέχεια θα μηδενισθεί.
  • Ως ισοδύναμο για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, φέρεται να έχει συμφωνηθεί η επιβολή τέλους στον στοιχηματισμό.
  • Για τα γενόσημα φάρμακα, έχει συμφωνηθεί η σταδιακή μείωση των τιμών τους, ενώ συμφωνία φαίνεται να έχει υπάρξει και στις αλλαγές όσον αφορά στο ΤΧΣ και τη διακυβέρνηση των τραπεζών.