Πολώνεται επικίνδυνα το κλίμα στη βάση της ΝΔ μετά τις φραστικές επιθέσεις μεταξύ των υποψηφίων προέδρων. Η κατά μέτωπον επιθέσεις ανάμεσα στους τέσσερις και οι δηλώσεις ακόμη και για υπονόμευση της διαδικασίας εκλογής προέδρου έχουν πυροδοτήσει αντεγκλήσεις μεταξύ τοπικών στελεχών και η διάσπαση του κόμματος φαντάζει πιο ορατή από ποτέ. 

Αντικείμενο των έντονων διαφωνιών είναι το ποιον βαραίνει η ευθύνη της αποτυχίας της διεξαγωγής της ψηφοφορίας αλλά και με ποιον επικεφαλής θα πρέπει να πορευτεί η ΝΔ έως την εκλογή του νέου προέδρου. Τα βέλη όλων συγκεντρώνει ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμικος κυρίως για το γεγονός ότι δεν έγιναν οι απαραίτητες δοκιμές πριν την τελική ψηφοφορία. 

Την ίδια ώρα μια πρόταση που επεξεργάζονται στελέχη και βουλευτές αναμένεται να εκφραστεί και επίσημα τις επόμενες ημέρες . Η πρόταση κάνει λόγο για αλλαγή στον τρόπο εκλογής προέδρου , η οποία θα πρέπει να γίνει μέσα από συνέδριο και όχι απευθείας από την βάση. Οι υποστηρικτές αυτού του σεναρίου επιχειρηματολογούν ως εξής:

  • το φιάσκο των εκλογών θα αποθαρρύνει τους ψηφοφόρους και θα μειωθεί ακόμη περισσότερο η συμμετοχή
  • η διαδικασία έχει ήδη απαξιωθεί και σε καμμιά περίπτωση η συμμετοχή δεν θα αγγίξει τις 300.000 που ήταν και ο αρχικός στόχος. 
  • αποφεύγεται η ψήφος των " περαστικών " και ψηφίζουν μόνο όσοι επιλέξουν να είναι ενεργά μέλη του κόμματος
  • δεν εμπλέκεται εταιρεία σε πανελλαδικό επίπεδο και σε ένα εκλογικό σώμα το οποίο είναι απροσδιόριστο 
  • οι σύνεδροι και δυνάμει ψηφοφόροι είναι καταγεγραμμένοι η διαδικασία απόλυτα καθαρή και διασφαλισμένη
  • το συνέδριο ξαναγίνεται έτσι το πρώτο τη τάξη όργανο του κόμματος  

Πάντως ακόμη η πρόταση αυτή δεν έχει επισημοποιηθεί κυρίως γιατί όσοι την υποστηρίζουν εκτιμούν ότι θα προκαλέσει νέο γύρο αντιπαράθεσης και εσωστρέφειας στην ήδη πληγωμένη ΝΔ.