Η προσφυγική κρίση, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, οι ψυχροπολεμικές σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας και τελικά η εμπλοκή στον Συριακό πόλεμο, έχουν αλλάξει πρόσκαιρα την ευρωπαϊκή ατζέντα από την οικονομία, στην εξωτερική πολιτική και άμυνα. 

Όμως η Τρόικα, μάλλον το Κουαρτέτο είναι εδώ η διαπραγμάτευση συνεχίζεται για τα κρίσιμα θέματα και για επώδυνα μέτρα και με αφορμή την ερώτηση του ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, για την υπόθεση Φαλτσιανί αξίζει να θυμηθούμε πως οι ευρωπαίοι εταίροι ζητούσαν μετ΄επιτάσεως στο παρασκήνιο από την Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ την πάταξη της φοροδιαφυγής και τον εντοπισμό του "μαύρου" χρήματος. 

Μάλιστα πριν από λίγες μέρες από το βήμα της Βουλής ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ανακοίνωσε μία ακόμα λίστα , αυτή τη φορά από το Γερμανικό κρατίδιο Ρηνανίας- Βεσταφαλίας. Όμως ποιες είναι πραγματικά οι προθέσεις της Επιτροπής; Να σημειώσουμε ότι ο Ερβέ Φαλτσιανί καταδικάστηκε ερήμην σε πέντε χρόνια φυλάκισης από δικαστήριο της Ελβετίας για τις αποκαλύψεις του σχετικά με τις παράνομες πρακτικές της HSBC στην Ελβετία.  

Όπως αναφέρει ο Στέλιος Κούλογλου η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ιταλίας, που έκρινε νόμιμη την αξιοποίηση της λίστας Φαλσιανί από τις ιταλικές φορολογικές αρχές.  

Για το λόγο αυτό ο Ευρωβουλευτής ρωτά την Επιτροπή με ποιο τρόπο είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει τη φορολογική απάτη, τη φοροδιαφυγή και τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό μέσα στην ΕΕ αλλά και από τρίτες χώρες που έχει στενή συνεργασία;ποια μέτρα  σκοπεύει να αναλάβει υπέρ της ενίσχυσης της φορολογικής διαφάνειας; Και  αν θα  προχωρήσει στην υποστήριξη ενός πανευρωπαϊκού ισχυρού νομικού πλαισίου για την προστασία αυτού που καταγγέλλει παράνομες πρακτικές; 

"Το να μη τιμωρείται εκείνος που αδικεί, το μέγιστο από όλα τα κακά"

Πλάτωνας