«Ναι» σε συμμετοχή κυβέρνησης υπό όρους λένε τα στελέχη του Ποταμιού, ωστόσο στη μεγάλη πλειοψηφία τους τάσσονται κατά της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως προκύπτει από το διαδικτυακό δημοψήφισμα που διενεργήθηκε με τη συμμετοχή 1500 ατόμων, τα στελέχη του Ποταμιού, λένε «όχι» σε πρόωρες εκλογές. Σε περίπτωση όμως που αυτές γίνουν το μεγαλύτερο ποσοστό ζητεί αυτόνομη κάθοδο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, «τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος επιβεβαίωσαν τη συμπαγή πολιτική ταυτότητα του Κινήματος καθότι σε όλα τα πολιτικά ερωτήματα η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών τάχθηκε με τις θέσεις που εκφράζει η ηγεσία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Τα βασικότερα πολιτικά συμπεράσματα κατά το Ποτάμι είναι: 

  • Η συντριπτική πλειοψηφία (90%) θεωρεί το Ποτάμι από αρκετά έως πολύ προοδευτικό. Οι απαντήσεις στο σχετικό ερώτημα επιβεβαιώνουν ότι για τον κόσμο του Ποταμιού η παραδοσιακή προσέγγιση (αριστερά = πρόοδος, δεξιά = συντήρηση) δεν ισχύει. Με βάση, πάντως, την παραδοσιακή πολιτική γεωγραφία τα στελέχη τοποθετούν το Κίνημα στο Κέντρο και αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντρώοι ή Κεντροαριστεροί ή Κεντροδεξιοί σε ποσοστό 86%.
  • Το 69% πιστεύει ότι δεν πρέπει το Ποτάμι να εμπλακεί σε συζητήσεις για τα μείζονα ζητήματα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (85%) πιστεύει ότι δεν πρέπει η χώρα να οδηγηθεί εκ νέου σε πρόωρες εκλογές αλλά να σχηματιστεί κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή. Οι συμμετέχοντες στο δημοψήφισμα στη συντριπτική πλειοψηφία τους (82%) πιστεύουν ότι το Ποτάμι πρέπει να πει «ναι υπο όρους» σε συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας.
  • Στο τι πρέπει να κάνει το Ποτάμι σε περίπτωση εκλογών η απάντηση της μεγάλης πλειοψηφίας είναι ότι πρέπει να κατέβει αυτόνομο. το 12% πιστεύει ότι στις εκλογές πρέπει να συνεργαστεί με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), το 27% πιστεύει ότι το Ποτάμι πρέπει να συμμετάσχει σε φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) ενώ μόλις 1% τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Όσον αφορά τα Οργανωτικά η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών (71%) υποστηρίζει την πρόταση το κεντρικό συλλογικό Όργανο, π.χ. η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, να συγκροτείται από απευθείας εκλεγμένους εκπροσώπους των Οργανώσεων του Κινήματος και όχι από εκπροσώπους των συνέδρων.
  • Τα στελέχη είναι διχασμένα σε ότι αφορά τον τρόπο εκλογής των δύο Γραμματέων του Κινήματος (του Γραμματέα Οργανωτικού και του Γραμματέα Κοινοβουλευτικού Έργου). Το 52% θέλει εκλογή απευθείας από το συνέδριο και το 48% εκλογή από καθολική ψηφοφορία.
  • Επίσης διαφοροποιημένες είναι οι προτάσεις για την εκλογή της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αξιοποίησης Στελεχών, καθότι 41% θεωρεί ότι πρέπει να εκλέγεται από τη βάση, 40% θεωρεί ότι πρέπει να εκλέγεται από το Συνέδριο και 19% ότι πρέπει να ορισθεί από τον επικεφαλής.