«Είναι καιρός οι άνθρωποι να αποκτήσουν τη δύναμη να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, όχι μόνον εναντίον του δικού τους κράτους αλλά και εναντίον άλλων κρατών και διεθνών οργανισμών που ενεργούν ως δανειστές ή δανειζόμενοι και εμπλέκονται στη διαδικασία ανάληψης ή αποπληρωμής χρέους» τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε ομιλία της στο LSE του Λονδίνου και σημείωσε πως «τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν αξία γιατί όλες οι ανθρώπινες ζωές έχουν αξία».
 
Η τέως πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στην ομιλία της, με τίτλο «Πολεμώντας το Μεγαθήριο: Δίκαιο, Πολιτική και Ανθρώπινα Δικαιώματα στην εποχή του χρέους και της λιτότητας», αναφέρθηκε στη δημιουργία και διόγκωση του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα και τόνισε ότι η αποπληρωμή του, υπό το καθεστώς των μνημονιακών πολιτικών, οδήγησε στην παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, καθώς και στην παραβίαση της συνταγματικής και κοινοβουλευτικής λειτουργίας. 

Η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στις εργασίες και στα πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, τονίζοντας πως η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών οδήγησε σε αύξηση του δημοσίου χρέους, από λιγότερο του 120% του ΑΕΠ το 2009 σε περισσότερο από 180% του ΑΕΠ το 2015, ενώ για την επόμενη διετία προβλέπεται να αγγίξει το 200% του ΑΕΠ.

Είπε, επίσης, ότι το 92% των μνημονιακών δανείων προς την Ελλάδα επέστρεψαν πίσω στους δανειστές, για την αποπληρωμή προηγούμενων δανείων, ενώ μόνο το 8% των δανείων διατέθηκε για τις ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού.