"Επιάστηκεν η χέρα μου", ένα χρόνο τώρα, να παίζω μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα τη λύρα, αλλά οι αγορές να μη λένε να χορέψουνε σωστά.

Όχι πεντοζάλη δεν έμαθαν, αλλά, ούτε δυο βήματα από Χανιώτικο συρτό, Μαλεβιζιώτη ή Ανωγειανό πηδηχτό δε μπορούνε να σταυρώσουνε. Και να πεις ότι δεν προσπαθήσαμε; Εδώ ο Αλέξης άλλαξε ρεπερτόριο. Τι; Συνέχεια Σκορδαλό, Μουντάκη, Ροδινό και Ψαραντώνη θα τους έπαιζε; Μπα. Τίποτε αυτοί. Ανεπίδεκτοι μαθήσεως. Μπερδεύονται στα πρώτα βήματα και δε μπορούν ακόμα να καταλάβουν ότι "οι ανάγκες των ανθρώπων είναι πάνω από τα κέρδη τους". Που θα πάει όμως, είμαι βέβαιος - όπως ήταν κι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ότι, με τις περίτεχνες "κοντυλιές"  του,  αργά ή γρήγορα θα τους αναγκάσει να "συμμορφωθούν με τα νέα δεδομένα". Μέχρι τότε, ας επαναφέρουμε στη μνήμη μας το υπερήφανο μήνυμα που είχε στείλει στις αγορές, στις 13 Δεκεμβρίου 2014, από το Ηράκλειο της Κρήτης, ο σημερινός πρωθυπουργός, μιλώντας στην περιφερειακή συνδιάσκεψη του κόμματός του:

«Φίλες και φίλοι, μας λένε επίσης, ότι οι αγορές θα τιμωρήσουν τους Έλληνες αν δεν ψηφίσουν αυτό που οι ίδιες επιθυμούν.

Μας λένε ότι θα μας τιμωρήσει επίσης η Ευρώπη.

Ξέρετε, είπα κι άλλη φορά: Οι αγορές κάνουν τη δουλειά τους, δουλειά τους είναι να κερδίζουν κι εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας. Και δουλειά μας είναι να εξυπηρετούμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της πατρίδας. Όχι τα συμφέροντα των αγορών.

Κάποιοι μας λένε: Μα δεν τις αναγνωρίζετε; Προφανώς και τις αναγνωρίζουμε. Παίζουνε ρόλο. Αλλά, σημασία έχει ποιος βαράει το νταούλι και ποιος χορεύει. Μέχρι στιγμής νομίζουν ότι οι αγορές θα βαράνε το νταούλι και οι πολιτικοί, οι κυβερνήσεις, θα χορεύουν στον σκοπό τους. Ε, λοιπόν τώρα θα αλλάξουν τα πράγματα. Εμείς θα παίζουμε τον ζουρνά και αυτοί θα χορεύουνε. Ή μάλλον – καλύτερα – μιας και βρίσκομαι στην Κρήτη, θα παίζουμε τη λύρα και θα χορεύουν πεντοζάλη.

Να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, τα πράγματα. Αναγνωρίζουμε το ρόλο των αγορών, θεωρούμε όμως ότι η πολιτική είναι πάνω από αυτές και ότι οι ανάγκες των ανθρώπων είναι πάνω από τα κέρδη τους. Και είμαστε βέβαιοι, ότι – αργά ή γρήγορα – μόλις δουν ότι η Ελλάδα αποκτά σταθερή κυβέρνηση, αναπτυξιακό σχέδιο, αλλά και μετά από ισχυρή διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε βιώσιμη λύση στο χρέος το δημόσιο, είναι βέβαιο ότι θα σταματήσουν κι αυτές να έχουν εχθρική στάση. Θα συμμορφωθούν με τα νέα δεδομένα, γιατί και αύριο θα θέλουν να κερδίζουν. Αυτό το χαρακτηριστικό δεν θα το αλλάξουν ποτέ».

Ακούστε το ηχητικό