«Παραδοθείτε ή θα πεθάνετε». Με αυτό τον τίτλο ολοκληρώνεται το ντοκιμαντέρ του Paul Mason με τίτλο This Is A Coup, το οποίο καταπιάνεται με την επτάμηνη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους πιστωτές, την απόφαση για δημοψήφισμα, το κλείσιμο των τραπεζών και εν τέλει τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου.

Το τελευταίο επεισόδιο αρχίζει με το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Εκεί όπου ανακοινώνει τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πρόθεσή του να διαπραγματευτεί με τους ηγέτες της Ευρωζώνης για μία νέα συμφωνία.

«Η εντολή δύναμη που μου δίνεται δεν είναι εντολή ρήξης, αλλά εντολή για ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας», αναφέρει τότε ο κ. Τσίπρας. 

Αναφορά γίνεται στην ελληνική πρόταση, η οποία όπως σχολιάζει ο Mason είναι τόσο κοντά σε αυτό που προσφέρει η ευρωζώνη που πολλοί Έλληνες θα δυσαρεστηθούν. 

Στη συνέχεια, το ντοκιμαντέρ μεταφέρεται στις Βρυξέλλες και τη δραματική νύχτα της 12ης Ιουλίου, τότε που ο Αλέξης Τσίπρας επί 17 ώρες διαπραγματεύεται τη συμφωνία με τους πιστωτές. Εκείνη τη νύχτα το τελεσίγραφο που καταθέτουν οι Ευρωπαίοι, προκαλεί οργή: Εκατομμύρια χρήστες του Twitter αντιδρούν. Το hashtag #ThisIsACoup, κάνει τον γύρο του πλανήτη…

Η συμφωνία, έρχεται και ο Mason καταγράφει τις αντιδράσεις που ακολουθούν εντός του ΣΥΡΙΖΑ

«Ένιωσα ότι η γη φεύγει κάτω από τα πόδια μου. Ένιωσα ότι προδώσαμε το 61% των πολιτών που ψήφισαν "όχι"», σχολιάζει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου, τονίζει πως «δεν πρέπει να σταματήσουμε τη μάχη». 

Κλείνοντας, το ντοκιμαντέρ μας μεταφέρει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει εκ νέου και ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει για τον λόγο που προχώρησε στη συμφωνία. 

«Αν είχα φύγει εκείνη τη νύχτα, θα ήμουν ήρωας για μια βραδιά ή δύο, ίσως τρεις, αλλά θα ήταν καταστροφικό για τις επόμενες ημέρες και νύχτες αυτό. Όχι μόνο για μένα, αλλά για την πλειοψηφία των Ελλήνων. Η καρδιά μου είπε 'όχι', αλλά το μυαλό μου έλεγε πως έπρεπε να βρούμε μια λύση. Αν έφευγα θα κατέρρεαν οι τράπεζες και η οικονομία» δήλωσε ο κ. Τσίπρας στον Paul Mason και συνέχισε:

Νομίζω πως χάσαμε χρόνο. Στο τέλος μας τελείωσαν τα χρήματα και οι δυνάμεις. Αν το ήξερα αυτό, θα είχα πάρει πιο γενναίες αποφάσεις από την αρχή.

Η τελευταία κουβέντα ανήκει στον Mason: «Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε το τέλος της λιτότητας, αλλά απέτυχε». Τα πλάνα είναι πια ασπρόμαυρα και η μουσική σχεδόν πένθιμη...