current views are: 8

19 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση10:55

This Is A Coup: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η διαπραγμάτευση, το δημοψήφισμα και η συνθηκολόγηση (Βίντεο)

Με το 2015 να βρίσκεται στο τέλος του, ο βρετανός Paul Mason επιχειρεί μία ανασκόπηση σε ένα έτος που καθόρισε την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. 

Δημοσίευση 10:55’

Με το 2015 να βρίσκεται στο τέλος του, ο βρετανός Paul Mason επιχειρεί μία ανασκόπηση σε ένα έτος που καθόρισε την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. 

Με το 2015 να βρίσκεται στο τέλος του, ο βρετανός δημοσιογράφος Paul Mason επιχειρεί μία ανασκόπηση σε ένα έτος που καθόρισε την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. 

Στο ντοκιμαντέρ This Is A Coup που προβλήθηκε σε τέσσερα μέρη, καταγράφεται από πολύ κοντά η πορεία της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στην Ευρώπη, το εξάμηνο των τεταμένων διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, το δραματικό αποκορύφωμα με το δημοψήφισμα και το κλείσιμο των τραπεζών, όπως επίσης και η συνθηκολόγηση του Αλέξη Τσίπρα

Μέρος πρώτο: «Angela suck our balls»

Στις 25 Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί στις εκλογές. Με το που ανακοινώνεται το αποτέλεσμα, κραυγές χαράς συνταράσσουν το εκλογικό περίπτερο του κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας, σε πελάγη ευτυχίας, σχολιάζει: «Παιδιά κερδίσαμε! Δεν παίζονται αυτοί, την άλλη φορά που χάσαμε, γελάγανε και τώρα που κερδίσαμε κλαίνε!»

Αμέσως μετά, ο Paul Mason αναφέρεται στην περίφημη πρώτη συνάντηση του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Τότε είναι που η κυβέρνηση θα έδιωχνε – προσωρινά όπως αποδείχτηκε- την τρόικα…

«Εάν πάρουμε τη συμφωνία θα πρέπει να είναι μία συμφωνία που θα λύνει την ελληνική κρίση μία αι καλή», δηλώνει τότε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Αλλά οι θεσμοί έχουν διαφορετική άποψη… Η ΕΚΤ αίρει την εξαίρεση για τα ελληνικά ομόλογα και εξεύρεση ρευστότητας καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Μέρος 2ο: Τα διλήμματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 

Στο δεύτερο μέρος, καταγράφεται η αυξανόμενη πίεση προς την Ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Με τη ρευστότητα να «στεγνώνει» μέρα με την ημέρα, η αγωνία μεγαλώνει. 

«Πρέπει να θυμίζουμε στους εαυτούς μας, τι είναι η Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι οι άνθρωποι της», δηλώνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας στον Paul Mason.

«Είμαστε η μόνη χώρα που πληρώνουμε τους πιστωτές μας με το αίμα μας. Πράγματι είναι δύσκολη η κατάσταση, δεν έχουμε άλλη ρευστότητα» δήλωσε από την πλευρά του τότε στον Βρετανό δημοσιογράφο Αλέξης Τσίπρας​ και είχε αναφέρει πως αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση θα βρισκόταν στο δίλημμα να πληρώσει τις συντάξεις ή τους δανειστές, όπως και έγινε εν τέλει:

Θα βρεθούμε σε ένα δύσκολο δίλημμα ως προς τι να κάνουμε. Όπως το βλέπω εγώ θα αναγκαστούμε να αποφασίσουμε εάν θα πληρώσουμε τις συντάξεις, ή τα ομόλογα που λήγουν. 

Όλοι ρωτούν πότε θα αρχίσει η πραγματική μάχη με την Ευρώπη… «Εκλεχθήκαμε για να μπορούμε εν τέλει να κοιτάξουμε στα μάτια τους πολίτες και κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να τελειώσουμε την λιτότητα», σχολιάζει ο από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Η πίεση αυξάνεται. Σταδιακά ο Βαρουφάκης πηγαίνει στο παρασκήνιο, καθώς οι ομόλογοί του τον αντιμετωπίζουν εχθρικά και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται χωρίς κανένα αποτέλεσμα…

Εν τέλει, ο Αλέξης Τσίπρας προχωράει στο ιστορικό του διάγγελμα, όπου ανακοινώνει τη διενέργεια δημοψηφίσματος

Μέρος 3ο: Το «όχι» των Ελλήνων και η «πρόβλεψη» Βαρουφάκη 

Σε αυτό το επεισόδιο παρουσιάζονται εικόνες από τις ουρές στις τράπεζες, έπειτα από την απόφαση για επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, καθώς και από τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν εκείνη την εβδομάδα που ακολούθησε την απόφαση για δημοψήφισμα.

Παρουσιάζονται επίσης δηλώσεις αμέσως μετά το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα του ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει:

Η υποψία μου είναι ότι θα μας δώσουν μια προσφορά που δεν μπορούμε να δεχθούμε. Και κατά συνέπεια θα υπάρξει κλείσιμο τραπεζών την Τρίτη μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

«Είστε έτοιμοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο;» τον ρώτησε ο Mason. «Φυσικά και όχι. Κανείς δεν είναι ποτέ έτοιμος για τον Αρμαγεδδώνα» απάντησε ο τότε υπουργός Οικονομικών.

Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει: «Δεν ξέρω, επειδή δεν ξέρω τι θέλουν (σ.σ. οι δανειστές). Εξαρτάται από το τι νομίζεις ότι η άλλη πλευρά θέλει να κάνει. Εάν θέλουν έναν έντιμο συμβιβασμό, αν θέλουν μια άλλη κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές ή αν θα παραμείνουν σκληροί μέχρι το τέλος μέχρι να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση. Δεν ξέρω είναι δύσκολο να πω».

Το ντοκιμαντέρ έχει και απόσπασμα από τη συνέντευξη Τσίπρα στην ΕΡΤ μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος: «Όπως ξέρετε πολύ καλά δεν έχω την υποστήριξη της ολιγαρχίας στην Ελλάδα, δεν έχω την υποστήριξη της πλειοψηφίας των μίντια, αλλά η δύναμή μας είναι η υποστήριξη του λαού».

Μέρος 4ο: Παραδοθείτε ή θα πεθάνετε

Το τελευταίο επεισόδιο αρχίζει με το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Εκεί όπου ανακοινώνει τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πρόθεσή του να διαπραγματευτεί με τους ηγέτες της ευρωζώνης για μία νέα συμφωνία.

«Η εντολή δύναμη που μου δίνεται δεν είναι εντολή ρήξης, αλλά εντολή για ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας», αναφέρει τότε ο κ. Τσίπρας. 

Αναφορά γίνεται στην ελληνική πρόταση, η οποία όπως σχολιάζει ο Mason είναι τόσο κοντά σε αυτό που προσφέρει η ευρωζώνη που πολλοί Έλληνες θα δυσαρεστηθούν. 

Στη συνέχεια, το ντοκιμαντέρ μεταφέρεται στις Βρυξέλλες και τη δραματική νύχτα της 12ης Ιουλίου, τότε που ο Αλέξης Τσίπρας επί 17 ώρες διαπραγματεύεται τη συμφωνία με τους πιστωτές. Εκείνη τη νύχτα το τελεσίγραφο που καταθέτουν οι Ευρωπαίοι, προκαλεί οργή: Εκατομμύρια χρήστες του Twitter αντιδρούν. Το hashtag #ThisIsACoup, κάνει τον γύρο του πλανήτη…

Η συμφωνία, έρχεται και ο Mason καταγράφει τις αντιδράσεις που ακολουθούν εντός του ΣΥΡΙΖΑ

«Ένιωσα ότι η γη φεύγει κάτω από τα πόδια μου. Ένιωσα ότι προδώσαμε το 61% των πολιτών που ψήφισαν “όχι”», σχολιάζει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου, τονίζει πως «δεν πρέπει να σταματήσουμε τη μάχη». 

Κλείνοντας, το ντοκιμαντέρ μας μεταφέρει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει εκ νέου και ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει για τον λόγο που προχώρησε στη συμφωνία. 

«Αν είχα φύγει εκείνη τη νύχτα, θα ήμουν ήρωας για μια βραδιά ή δύο, ίσως τρεις, αλλά θα ήταν καταστροφικό για τις επόμενες ημέρες και νύχτες αυτό. Όχι μόνο για μένα, αλλά για την πλειοψηφία των Ελλήνων. Η καρδιά μου είπε ‘όχι’, αλλά το μυαλό μου έλεγε πως έπρεπε να βρούμε μια λύση. Αν έφευγα θα κατέρρεαν οι τράπεζες και η οικονομία» δήλωσε ο κ. Τσίπρας στον Paul Mason και συνέχισε:

Νομίζω πως χάσαμε χρόνο. Στο τέλος μας τελείωσαν τα χρήματα και οι δυνάμεις. Αν το ήξερα αυτό, θα είχα πάρει πιο γενναίες αποφάσεις από την αρχή.

Η τελευταία κουβέντα ανήκει στον Mason: «Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε το τέλος της λιτότητας, αλλά απέτυχε». Τα πλάνα είναι πια ασπρόμαυρα και η μουσική σχεδόν πένθιμη… 


σχετικα αρθρα