Με μια ομιλία για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κονκάρδα με το Ουράνιο Τόξο για τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπερασπίστηκε το σύμφωνο συμβίωσης, αλλά και τους αγώνες που έχουν δώσει σύντροφοί του για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Ο υπουργός Οικονομικών εξήρε τη δράση του Πάνου Λάμπρου, πρώην συμβούλου του υπουργού Δικαιοσύνης, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, λέγοντας χραακτηριστικά:

Ακούω απαξιωτικά σχόλια για τον Πάνο τον Λάμπρου, για τους ανθρώπους στο ΔΙΚΤΥΟ όταν ουσιαστικά υπερασπίζονται φιλελεύθερες αρχες: Ότι όλοι πρέπει να έχουν δικηγόρο, ότι όλοι αθώοι μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. Γιατί ο σύντροφός μου ο Πάνος ο Λάμπρου και οι φίλοι που δεν είναι στο κόμμα μου από το ΔΙΚΤΥΟ, αυτοί έχουν σώσει την παρτίδα, όταν οι φιλελεύθεροι σφύριζαν αδιάφορα.

 Ο κ. Τσακαλώτος, κατηγόρησε τους φιλελεύθερους πως έχουν κάνει ελάχιστα στον τομέα των δικαιωμάτων, ενώ σημείωσε ότι το κράτος δεν μπορεί να στιγματίσει μια σεξουαλική προτίμηση. «Ο ρατσισμός έναντι αυτών των ανθρώπων συμβαίνει εν μέρει, επειδή εκ των προτέρων το κράτος τους έχει στιγματίσει. Ελπίζω με αυτό το νομοσχέδιο να διορθωθεί αυτό το ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά.