Με έκπληξη αλλά και οργή πληροφορηθήκαμε ότι οι υπάλληλοι της Frontex, που έχουν αποσταλεί στα νησιά του Αιγαίου, αναχωρούν για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες πρόσφυγες να στενάζουν στα κέντρα καταγραφής.

Οι τοπικές αρχές σε Λέρο, Χίο, Μυτιλήνη, το αρμόδιο υπουργείο και οι ελληνικές δυνάμεις εξαντλούνται, η Ευρώπη δείχνει ύποπτη και εγκληματική αδιαφορία για τις στενές σχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης με τους δουλεμπόρους, ενώ δεκάδες πρόσφυγες πνίγονται καθημερινά. Και η Frontex κάνει διακοπές!

Ελάχιστες ώρες πριν από την αναχώρηση των υπαλλήλων, ο επικεφαλής της Frontex εγκαλούσε για ακόμη μια φορά την Ελλάδα για την καθυστέρηση στην καταγραφή των προσφύγων και ζητούσε απελάσεις με  διαδικασίες εξπρές. Μάλιστα, σε συνέντευξή του τόνιζε ότι «είναι απαραίτητη η αυτόνομη δράση και παρέμβαση της υπηρεσίας του, ακόμη κι αν αντιτίθεται ένα κράτος-μέλος».

Με τούτα και μ'εκείνα, θυμηθήκαμε τα περσινά ξινά σταφύλια. Οι τροϊκανοί κάθε χρόνο μας αποχαιρετούσαν με ένα πακετάκι απάνθρωπων απαιτήσεων, για να πάνε να κάνουν τις χειμερινές τους διακοπές στο Courchevel. Και για να θυμήσουμε κάτι στους υπευθύνους της Frontex:

Οι πρόσφυγες που περιμένουν να καταγραφούν δεν κάνουν διακοπές...