Την αντίδραση της WWF Ελλάς προκάλεσε η φωτογραφία με τον καρχαρία που «ανέβασε» στο Twitter του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος δημοσίευσε μια φωτογραφία, στην οποία απεικονίζεται μαζί με δύο φίλους του και έναν… καρχαρία και έγραψε «Ένας ένας οι μεγαλοκαρχαρίες».

Με αφορμή το συγκεκριμένο tweet, η WWF διευκρινίζει ότι πρόκειται για εξαβράγχιο καρχαρία (Hexanchus griseus) «έναν από τους πιο κυνηγημένους στην Ελλάδα καρχαρίες, για τον οποίο δεν υπάρχει παγκοσμίως καμία καταγραφή απρόκλητης επίθεσης σε ανθρώπους».

Παράλληλα, τονίζει πως η αλιεία του εξαβράγχιου απαγορεύεται από την εθνική νομοθεσία από το 1981, ενώ χαρακτηρίζει «ντροπιαστική» την «εικόνα ενός υπουργού, ο οποίος μάλιστα διετέλεσε και αρμόδιος για τα θέματα της εφαρμογής της νομοθεσίας για τη θάλασσα και ειδικότερα για την αλιεία, να καμαρώνει δίπλα σε έναν σκοτωμένο κορυφαίο του θαλάσσιου βασιλείου».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της WWF:

«Σε μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κάνει λογοπαίγνιο με σκοτωμένο "μεγαλοκαρχαρία" που κρατάει επιδεικτικά από το στόμα. Στο συγκεκριμένο τουίτ, ο υπουργός γράφει "Ένας ένας οι μεγαλοκαρχαρίες..."

Σχετικά με τον σκοτωμένο καρχαρία, διευκρινίζουμε ότι,

  • Πρόκειται για τον εξαβράγχιο καρχαρία (Hexanchus griseus), έναν από τους πιο κυνηγημένους στην Ελλάδα καρχαρίες, για τον οποίο δεν υπάρχει παγκοσμίως καμία καταγραφή απρόκλητης επίθεσης σε ανθρώπους.
  • Η αλιεία του εξαβράγχιου απαγορεύεται από την εθνική νομοθεσία από το 1981, με το προεδρικό διάταγμα 67/1981.

Το WWF Ελλάς εδώ και χρόνια προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη γύρω από τους πιο κυνηγημένους κυνηγούς των θαλασσών μας: τους καρχαρίες.

Η εικόνα ενός υπουργού, ο οποίος μάλιστα διετέλεσε και αρμόδιος για τα θέματα της εφαρμογής της νομοθεσίας για τη θάλασσα και ειδικότερα για την αλιεία, να καμαρώνει δίπλα σε έναν σκοτωμένο κορυφαίο του θαλάσσιου βασιλείου είναι ντροπιαστική και δεν δείχνει καμία γενναιότητα. Άσχετα από το εάν η θανάτωση του καρχαρία προήλθε από ακούσια παγίδευσή του στα στατικά δίχτυα ή ήταν εσκεμμένη ενέργεια, η φωτογραφία δείχνει μια σαφή περιφρόνηση για τους νόμους προστασίας της απειλούμενης θαλάσσιας ζωής.

Το WWF Ελλάς καταδικάζει απερίφραστα τη συγκεκριμένη ενέργεια του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου».