του Ιωάννη Μαρτέλλου 

Ο εφιάλτης να εξέλθει η χώρα από τη Συνθήκη Σέγνκεν είναι εδώ και πλανάται, όχι απλά πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά πάνω από τη χώρα. Το ευρώ και η Σένγκεν, που πράγματι βρίσκονται σε κίνδυνο, είναι δύο μεγάλα επιτεύγματα για τη χώρα. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι οριακή, ειδικά για τη Σένγκεν. Ο κίνδυνος είναι προ των πυλών και όλα θα κριθούν τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες. 

Μια αρνητική εξέλιξη στο θέμα της Συνθήκης Σένγκεν, ανοίγει και την κερκόπορτα του Grexit με ότι αυτό σημαίνει για το μέλλον. Αναπόφευκτα θα είναι πολιτικό έγκλημα αν χαθούν τόσο η Σένγκεν όσο και η παρουσία της Ελλάδας στην ευρωζώνη, καθώς και δυο θέματα υπάρχουν στο τραπέζι και είναι αλληλοσυνδεόμενα. Και δεν θα έχει ευθύνη μόνο ένας, αλλά πολλοί! 

To δόγμα 40-1 

Ένα νέο δόγμα κυριαρχεί στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου και έχει σχέση με την μεταπολιτευτική πορεία της χώρας. Ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει, μετά από εκτενείς συσκέψεις, να προβάλλει το δόγμα 40-1. Τι είναι αυτό; Οι άλλοι, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κυβέρνησαν 40 χρόνια και εμείς μόλις ένα και άρα εμείς δεν ευθυνόμαστε για τα σημερινά δεινά. Αυτό είπε ο Αλέξης Τσίπρας και χθες το βράδυ στη Βουλή κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό. Με αυτό το δόγμα θα κινηθεί από εδώ και πέρα και ότι γίνει… 

Το ράπισμα Βούτση

Μόνιμο φαινόμενο είναι και στην παρούσα Βουλή, όπως και σε προηγούμενα χρόνια, η απουσία πολλών υπουργών από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αρκετοί υπουργοί αποφεύγουν να παρευρίσκονται στην Ολομέλεια της Βουλής και αναθέτουν σε υφυπουργούς να απαντούν για λογαριασμό τους στη Βουλή σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών…Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είναι προβληματισμένος με το φαινόμενο και προσπαθεί έμαθα να βρει λύση και ήδη έχει ενημερώσει και το Μέγαρο Μαξίμου. 

Ταξίδι στις ΗΠΑ ο Κυριάκος 

Υπερατλαντικές βαλίτσες μαθαίνω ότι ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στα πλαίσια των διεθνών του επαφών. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σχεδιάζει να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, καθώς θεωρεί ότι πρέπει να ενισχύσει τις σχέσεις του με το αμερικάνικο λόμπι. Ήδη, για την επίσκεψή του, γίνονται οι πρώτες επαφές και προσπαθούν να οριστικοποιηθούν ορισμένες κρίσιμες συναντήσεις. Η επίσκεψη τοποθετείται, εάν όλα πάνε καλά, πριν από το Πάσχα και πιθανότατα πριν από το Πάσχα ή αμέσως μετά, αλλά εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Μαϊου. 

Η κολακεία της Άννας 

Ξάφνιασε τους μυημένους έμαθα η ομιλία της Άννας Διαμαντοπούλου σε εκδήλωση που οργάνωσαν τη Δευτέρα το βράδυ οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία με θέμα «Σοσιαλδημοκρατία και Μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα της κρίσης» στην ΕΣΗΕΑ. Η πρώην υπουργός είπε σε κάποιο σημείο της ομιλίας της, το οποίο πέρασε απαρατήρητο από πολλούς, ότι η Ν.Δ. δεν είναι νεοφιλελεύθερη και αναφέρθηκε στην αντίληψη υπέρ του κρατισμού που επικράτησε επί πολλά χρόνια. Και μόνο αυτή η αναφορά, σε συνδυασμό με την προ ημερών επισήμανση ότι είναι θετική εξέλιξη η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ. γεννά ερωτηματικά για το μέλλον. 

Το μνημόνιο της Ν.Δ. 

Τάξη στα οικονομικά της Ν.Δ. έχει αρχίσει να βάζει ο νέος γενικός διευθυντής του κόμματος Νίκος Παπαθανάσης και με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη άρχισε τις περικοπές. Έμαθα, ότι άρχισαν οι περικοπές, σε πρώτη φάση, στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας, απ’ όπου έξι υπάλληλοι με μισθούς μάλιστα περίπου 2.500 ευρώ που είχαν και αραιή παρουσία, έφυγαν. Επίσης, ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ., περίπου 50 υπάλληλοι που είναι αποσπασμένοι από διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα. Ακόμη, υπό προετοιμασία είναι και οι απολύσεις υπαλλήλων, καθώς ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει πει πως δεν αντέχει το κόμμα να έχει περίπου 200 άτομα προσωπικό. 

Ο Βύρων επανήλθε! 

Στις επάλξεις παραμένει ο Βύρων Πολύδωρας που επανήλθε με ένα νέο πόνημα με τίτλο: «Η εθνική μας ταυτότητα – Μια υπόθεση-ιδέα υπό συνεχή διωγμό». Ο πρώην υπουργός σημειώνει στον πρόλογό του, ότι γράφει ως Έλληνας, μαχόμενος, αμυνόμενος. «Ρίψασπις δεν γίνομαι. Ούτε συνήγορος ξένης υποθέσεως. Βγάζω κραυγή αγωνίας. Να σώσουμε τα ιερά και τα όσια...». Ο Βυρ. Πολύδωρας, σε άλλο σημείο υπογραμμίζει ότι φθάσαμε στο σημείο να επικρατεί η άποψη που λέει: «ό,τι είναι καλό για τους δανειστές, είναι καλό για την Ελλάδα» και συνεχίζει: «Ούτε η Βαυαροκρατία έτσι» και συνεχίζει σε άλλο σημείο με μια προτροπή: «Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να οργανώσουμε την άμυνά μας προ του κοινού κινδύνου. Σ’ αυτό το σημείο βρισκόμαστε σήμερα. Γι’ αυτά γράφω. Ίδωμεν».