Ένταση επικράτησε αργά το απόγευμα στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό με ομιλητή τον Γιάννη Μουζάλα.

Διαδηλωτές της ΚΕΕΡΦΑ και του αντιεξουσιαστικού χώρου που μπήκαν στην αίθουσα φώναζαν συνθήματα, μην αφήνοντας τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να μιλήσει ενώ συγχρόνως το κοινό αποδοκίμαζε τους διαδηλωτές.

Όπως μεταδίδει το press724.gr, οι συγκεντρωμένοι ζητούν ανοιχτά σύνορα για πρόσφυγες και μετανάστες  καθώς και να απομακρυνθεί ο φράχτης του Έβρου.

Ο κ. Μουζάλας δεν έκρυψε την οργή του όταν κάποιος από τους διαδηλωτές τον αποκάλεσε ανεπάγγελτο και δολοφόνο… Τελικά ο κ. Μουζάλας δεν άντεξε και απευθυνόμενος στον υβριστή του είπε σε έντονο ύφος: «27 χρόνια και ένα κουτσό πόδι ασχολούμαι με τους πρόσφυγες, ανόητε».

Στη συνέχεια άναψε ένα τσιγάρο μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Μουζάλας επεσήμανε ότι «η μεγάλη διαμάχη που γίνεται στην Ευρώπη, αυτό που είπε ανοιχτά ένας Βέλγος ακροδεξιός στη Σύνοδο [σ.σ των ΥΠΕΣ της Δευτέρας], είναι να κάνουμε push back που είναι ποινικό αδίκημα, αρνούμαστε να το κάνουμε και γι΄αυτό τον λόγο μας πολεμούν συνέχεια».

Αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ και αφορούν την μη λειτουργία του καταυλισμού προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, ξεκαθάρισε ότι ο σχεδιασμός, μετά την απαγόρευση διέλευσης άλλων εθνικοτήτων εκτός από Ιρακινούς, Αφγανούς και Σύρους, αφορά στην φιλοξενία προσφύγων όταν υπάρχει πολύωρο κλείσιμο του σημείου διέλευσης από τη γειτονική χώρα.

«Είμαστε αυτό το κομμάτι της Ε.Ε. Που παλεύουμε για να μην κλείσουν τα σύνορα» τόνισε, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «τραγική» την έλλειψη ως κυβέρνηση, να μη δοθεί ιδιαίτερη σημασία στα ασυνόδευτα παιδιά, ζήτημα που όμως, όπως τόνισε, θα αντιμετωπισθεί άμεσα.

Νωρίτερα ο κ.Μουζάλας συναντήθηκε με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και δήλωσε ότι θα φτιαχτούν κέντρα προσωρινής φιλοξενίας σε διάφορες πόλεις στη χώρα ενώ ο δήμαρχος ενημέρωσε τον υπουργό για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με άλλους δήμους της μητροπολιτικής περιοχής, ώστε να κατατεθεί μία κοινή πρόταση χρηματοδότησης στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για το διετές πρόγραμμα 20.000 θέσεων υποδοχής για υποψηφίους προς μετεγκατάσταση και άλλους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.