current views are: 9

29 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση05:58

Στα άδυτα της πολιτικής: Σενάρια εκλογών και ο Περσικός δρόμος

Όλα ανοιχτά είναι για το ενδεχόμενο να στηθούν και πάλι κάλπες, για τέταρτη φορά σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο.

Δημοσίευση 05:58’

Όλα ανοιχτά είναι για το ενδεχόμενο να στηθούν και πάλι κάλπες, για τέταρτη φορά σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο.

του Ιωάννη Μαρτέλλου 

Όλα ανοιχτά είναι για το ενδεχόμενο να στηθούν και πάλι κάλπες, για τέταρτη φορά σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο. Η πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση είναι μεγάλη από πολλά κοινωνικά στρώματα, ενώ και η στάση των πιστωτών δυσκολεύει τα επόμενα βήματα του Αλέξη Τσίπρα. 

Ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις, και λέγεται ότι το σκέπτεται πολύ σοβαρά, να αιφνιδιάσει με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Μάλιστα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, δεν αποκλείεται να μετακινηθεί για τρεις μήνες αργότερα, η κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ώστε να αποφορτιστεί η κατάσταση. 

Εξάλλου, αυτό που καίει περισσότερο στην παρούσα φάση και φοβίζει την κυβέρνηση, όσο τίποτα άλλο, είναι η κατάσταση στο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Αυτός είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος για τον οποίο ο Αλ. Τσίπρας σκέπτεται εκλογές και δεν αποκλείεται να στηθούν κάλπες… Όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι και μένει να φανεί ποιο χαρτί θα τραβήξει ο Πρωθυπουργός. 

Ντιμπέιτ εκπροσώπων 

Ένα ιδιότυπο ντιμπέιτ θα διεξάγεται κάθε εβδομάδα μεταξύ της Όλγας Γεροβασίλη και του Γιώργου Κουμουτσάκου. Και οι δυο αποφάσισαν να ξεκινήσουν μπρίφινγκ, την παραδοσιακή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ενδέχεται να γίνεται την ίδια μέρα. Η κυβερνητική εκπρόσωπος έχει αποφασίσει ότι σίγουρα θα κάνει ενημέρωση την Πέμπτη και σκέφτεται και την Τρίτη, ενώ ο εκπρόσωπος της ΝΔ θα ενημερώνει τους διαπιστευμένους συντάκτες κάθε Πέμπτη. Μένει να δούμε ποιος θα κάνει πρώτος και ποιος δεύτερος ή εάν θα συμφωνήσουν στην ώρα, έστω μετά από άτυπη συνεννόηση. Πάντως το σίγουρο είναι ότι και οι δυο βρίσκονται επί της Λεωφ. Συγγρού, καθώς η Ο. Γεροβασίλη θα κάνει το μπρίφινγκ στο κτίριο της γ.γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, δίπλα στο Πάντειο, ενώ ο Γ. Κουμουτσάκος στα γραφεία της Ν.Δ. 

Περσικός δρόμος 

Μεγάλη σημασία, και λογικό είναι, έδωσε το Μέγαρο Μαξίμου στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ, όπου μετέβη με μεγάλο αριθμό υπουργών για να υπογραφούν και συμφωνίες με την κυβέρνηση Νετανιάχου. Μαθαίνω όμως ότι ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει βαλίτσες και για Ιράν, καθώς κλείδωσε και ήδη γίνονται οι προετοιμασίες για την επίσκεψή του στην Τεχεράνη, το τριήμερο 7-9 Φεβρουαρίου. 

Εκλογομαγειρέματα 

Πολλά λέγονται και γράφονται για τον εκλογικό νόμο που ετοιμάζεται από το υπουργείο Εσωτερικών. Το βασικό στοιχείο του θα είναι η αναλογικότερη μορφή του, ενώ το πλαφόν για την είσοδο στη Βουλή, εξετάζεται να πέσει στο 2%.  


σχετικα αρθρα