Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών είναι πιο ισχυρό από ποτέ και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα τις επόμενες εβδομάδες. Το κλίμα είναι πολύ βαρύ για την κυβέρνηση που πιέζεται από πάρα πολλές πλευρές.

Η εβδομάδα που ξεκινάει είναι άκρως….«εκρηκτική» για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα που βλέπει να διογκώνεται το κλίμα δυσαρέσκειας. Απέναντί του έχει πολλές κοινωνικές ομάδες και τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είναι τα πιο κρίσιμα από την ημέρα που εξελέγη Πρωθυπουργός.

Οι αγρότες σκληραίνουν τη στάση τους και οι άλλοι κλάδοι, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και ευρύτερα ελεύθεροι επαγγελματίες δίνουν σκληρή μάχη έναντι των αποφάσεων της κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα που μέχρι στιγμής αποδεικνύεται…πολιτικά «επτάψυχος».

Η πίεση όμως θα αυξάνεται μέρα με τη μέρα: από τη μια υπάρχει η ένταση στους δρόμους και από την άλλη θα καταγράφεται η σκληρή στάση των θεσμών που είναι στην Αθήνα.

Επίσης, λόγω και της πίεσης με τη Συνθήκη Σένγκεν, είναι ορατό το ενδεχόμενο να διαμορφωθεί από τον Πρωθυπουργό ένα νέο και σύνθετο πεδίο σύγκρουσης με την Ευρώπη.

Σε αυτό το σενάριο, η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά θα παίξει το παιχνίδι του καταλογισμού ευθυνών, αντί να επιλέξει μια «φυγή προς τα εμπρός» σε όλα τα μέτωπα.

Με το ασφαλιστικό να είναι δαμόκλειος σπάθη πάνω από την κυβέρνηση, πολλοί δεν αποκλείουν να επιχειρήσει να…«δραπετεύσει» πολιτικά ο Αλ. Τσίπρας για να διασωθεί πολιτικά.

Και αυτό, διότι από εδώ και πέρα, ότι αποφασίζεται και θα είναι πολύ σκληρό νεοφιλελεύθερο, θα του απομειώνει το πολιτικό του κεφάλαιο.

Στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις και ήδη ο Πρωθυπουργός δέχεται πολλές εισηγήσεις για να προσφύγει στις κάλπες.

Το σενάριο αυτό έχει πάρα πολλές πιθανότητες πλέον, καθώς και στην περίπτωση που ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ., ο Αλ. Τσίπρας θα έχει αποχωρήσει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και η άνοδος του Κυρ. Μητσοτάκη στην εξουσία θα συνοδευτεί με τη λήψη σκληρών μέτρων.

Έρχεται ο εκλογικός νόμος

Καθόλου τυχαία δεν είναι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο που έχει ξεκινήσει.

Σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που αναφέρθηκαν προηγουμένως για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, έχει ενδιαφέρον και η κινητικότητα του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή που ετοιμάζει το νέο εκλογικό νόμο, για τον οποίο σας είχε ενημερώσει η στήλη προ ημερών.

Με βάση τις νεώτερες πληροφορίες που συνέλεξα, στο νέο σχέδιο εκλογικού νόμου, θα υπάρχουν οι εξής ρυθμίσεις:

α) καθιέρωση της λίστας για την εκλογή των βουλευτών, η οποία θα ανατρέπεται εάν οι πολίτες ψηφίσουν διαφορετικά και θα αλλάζουν τη σειρά εκλογής, 

β) ανώτατο όριο κοινοβουλευτικής θητείας θα είναι οι τρεις θητείες, 

γ) κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών (περιφέρεια Αττικής, Β΄ Αθηνών και Α΄ Θεσσαλονίκης), ώστε καμία περιφέρεια να μην εκλέγει πάνω από έξι βουλευτές, 

δ) καταργείται η πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με το μπόνους των 50 εδρών και θα γίνει πιο αναλογικό το σύστημα (θα μειωθεί στις 20-30 και θα δίνεται στο πρώτο κόμμα κλιμακωτά)

ε) μείωση του πλαφόν εισόδου κομμάτων στη Βουλή σε 3% από 2%, αν και γι’ αυτή τη διάταξη θα γίνει μεγάλη συζήτηση.

Εκνευρισμός για Βούτση

Δεν είναι και πολύ ευχαριστημένοι στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση στην Καθημερινή της Κυριακής. Όχι τόσο για όσα είπε για τον Γιάννη Βαρουφάκη και την Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά για την αναφορά του πως δεν τα είπαμε όλα για να μην μας φτύνει ο κόσμος.

Όταν ο τρίτος πολιτειακός παράγοντας της χώρας και ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ τα λέει αυτά, τότε τι θα πούνε οι αντίπαλοι, αναφέρουν κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης. Μόνο που η πίεση που δέχεται η κυβέρνηση από πολλές πλευρές δεν διευκολύνει την εσωτερική αναταραχή.

Επικοινωνιακή αντεπίθεση

Με επικοινωνιακή αντεπίθεση απαντά η κυβέρνηση στις κλιμακούμενες κινητοποιήσεις των αγροτών και σιγά-σιγά θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν το επιχείρημα περί της υποβολής φορολογικών δηλώσεών τους με χαμηλά εισοδήματα.

Η επίθεση θα είναι έντονη και εντάσσεται στη στρατηγική κοινωνικής αποδυνάμωσης των κινητοποιήσεών τους.

Βελάκια στον Μητσοτάκη

Την μετωπική αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επιλέγει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το επόμενο διάστημα η ένταση θα είναι μεγάλη και με προσωπικές επιθέσεις.

Όπως πληροφορήθηκε η στήλη, σε εσωτερικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκε και αποφασίστηκε ότι ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. είναι εύκολος στόχος, καθώς όπως λένε, ευνοεί τη δημιουργία διαχωριστικών γραμμών και συνθηματολογίας, με βασική κατηγορία τον «νεοφιλελεύθερο» -όπως αναφέρουν στο Μαξίμου- προσανατολισμό του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εργαζόμενοι φαντάσματα στη ΝΔ

Σημεία και τέρατα διαπιστώνει η νέα ηγεσία της Ν.Δ. σχετικά με τη διαχείριση που γινόταν σε όλα τα επίπεδα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρώτος έλεγχος που ολοκληρώθηκε, αποκάλυψε ότι υπήρχαν υπάλληλοι στη Ν.Δ. που επί 22 χρόνια πληρώνονταν κανονικά, χωρίς να πατάνε το πόδι τους στα γραφεία.

Γκρίνιες για επιλογές στη Ν.Δ.

Ο μήνας του μέλιτος σιγά-σιγά προχωρεί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και οι πρώτες μουρμούρες εμφανίζονται. Οι τοποθετήσεις διαφόρων προσώπων σε θέσεις του κόμματος ερεθίζουν πολλούς, κυρίως «καραμανλικούς» που διαπιστώνουν ότι γίνεται…επέλαση «μητσοτακικών» και προσώπων που δεν είχαν και ιδιαίτερα στενή σχέση με τη Ν.Δ.