του Ιωάννη Μαρτέλλου 

Αντέχει η χώρα τις άγονες αντιπαραθέσεις στη φάση που βρίσκεται; Αντέχει η πολύπαθη οικονομία, νέες εστίες έντασης και άλλες…μαχαιριές στο κορμί της; Οι πολύωροι αποκλεισμοί των εθνικών οδών σε μια χώρα που η οικονομία της είναι σε κατάρρευση, δεν συμβάλλουν σε τίποτα. Οφείλουν όλοι, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ηρεμίας. Ας αφήσουν οι κυβερνώντες την αλαζονεία στην άκρη και οι αντιπολιτευόμενοι και κυρίως η Ν.Δ., την σκληρή αντιπολίτευση για άλλη ώρα, εκτός και εάν θέλει να πάρει τώρα στα χέρια της την «καυτή πατάτα». Είναι ώρα ευθύνης για όλους, καθώς όλοι κρίνονται και δεν χωρούν συγκρούσεις σε μια χώρα εν καμίνω! 

Κυβερνητικό μπλόκο στα αγροτικά μπλόκα 

Να…σπάσει με συμβιβαστική λύση, τα αγροτικά μπλόκα, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση, η οποία επεξεργάζεται σύμφωνα με πληροφορίες, δέσμη μέτρων, όπως, π.χ., τον διαχωρισμό από τον ΟΓΑ των επιδομάτων πρόνοιας (σε τριτέκνους, πολυτέκνους και ανασφάλιστους) και τη διατήρηση της αυτονομίας του ως Οργανισμού κύριας ασφάλισης των αγροτών μέσα στο ενιαίο ταμείο, το συνδυασμό της οικονομικής εξυγίανσης του ΟΓΑ με την οριακή αύξηση της σημερινής αγροτικής σύνταξης των 360 ευρώ στο ύψος της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ τον μήνα), διατήρηση του φορολογικού συντελεστή 13% για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και θέσπιση οικογενειακού αφορολόγητου. 

Η ύστατη κίνηση Παππά 

Να αρθεί το αδιέξοδο ως προς την συγκρότηση του ΕΣΡ επιχειρεί η κυβέρνηση, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, καθώς και πάλι καταψηφίστηκε η πρότασή της για την στελέχωση του ΕΣΡ. Η νέα αποτυχημένη απόπειρα προκάλεσε δυσφορία στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά που διαπιστώνει ότι χάνεται χρόνος, αλλά ο ίδιος είναι αποφασισμένος να φθάσει έως το τέλος. Την προσεχή Πέμπτη, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει και πάλι, με την κοινοβουλευτική διαδικασία μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής να «περάσει» τη στελέχωση του ΕΣΡ. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Ν. Παππάς, θα αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για να δοθεί λύση και ο ίδιος θα αποκτήσει το σύνολο των αρμοδιοτήτων για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. 

Ο φίλος από τα παλιά… 

Παλαιά υπήρχε ένα πολύ γνωστό άσμα που δεν ακούγεται σήμερα, αν και ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης θα το θυμάται…«Ένας φίλος ήρθε απόψε από τα παλιά» είναι το άσμα που ταιριάζει…«γάντι» στον Φ. Κουβέλη που σήμερα επισκέπτεται το Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Τι σημαίνει αυτή η συνάντηση; Πολλά για τη μελλοντική συμπόρευση του Φ. Κουβέλη με το ΣΥΡΙΖΑ και την αξιοποίησή του σε καίριο πόστο. Το τελευταίο διάστημα έγιναν πολλές παρασκηνιακές επαφές για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή επικοινωνία. 

Το δίπολο δεξιά-αριστερά 

Η στρατηγική της επόμενης περιόδου για το Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφής: θα αναδειχθεί με μεγάλη ένταση το δίπολο, δεξιά-αριστερά. Το πρωθυπουργικό γραφείο επιθυμεί να υπάρξει πόλωση, καθώς πιστεύει ότι μακροπρόθεσμα αυτή θα βοηθήσει το ΣΥΡΙΖΑ, παρά την πίεση που του ασκείται από πολλές κοινωνικές ομάδες. Στις τελευταίες συσκέψεις που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου, επισημάνθηκε πολλάκις, ότι η νέα ηγεσία της Ν.Δ. τελικά είναι πιο ευάλωτη απ’ ότι περίμεναν και ήδη προβάλλεται συνεχώς ο αντιπρόεδρός της Αδωνις Γεωργιάδης, τον οποίο και χαρακτηρίζουν ως ακροδεξιό. 

Τι ζητούν Σαμαράς-Βενιζέλος; 

Πολλά σενάρια κυοφορούνται και συζητούνται σε διάφορα οικονομικά και πολιτικά γραφεία για τις μελλοντικές επιδιώξεις του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Και δεν είναι χωρίς νόημα οι συζητήσεις, αφού ο πρώην Πρωθυπουργός έκανε και πάλι την εμφάνισή του και δήλωσε παρών μέσω της συνέντευξής του στην Καθημερινή της Κυριακής, ενώ μια μέρα μετά στο Σκάι, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε λάθος τη δήλωση της Φώφης Γεννηματά ότι χωρίζει το ΠΑΣΟΚ άβυσσος από τη ΝΔ. Μάλιστα, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά διερωτήθηκε τι χωρίζει όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις από το να συνεργαστούν “για να σώσουμε τη χώρα”. Μπορεί να υπάρξει κοινή προσπάθεια; Όχι λένε οι μυημένοι, χωρίς όμως να αποκλειστεί πως μπορεί να βρεθούν στο ίδιο μετερίζι. 

Θολό στίγμα της Ν.Δ. 

Η έλλειψη ενιαίας φωνής της Ν.Δ. σε μια σειρά ζητημάτων ήδη προκαλεί στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεγάλες συζητήσεις. Από τη μια πλευρά υπάρχει η ήπια στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη και από την άλλη οι σκληροί τόνοι του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιάδη που προκαλούν σύγχυση ως προς το στίγμα του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Αδ. Γεωργιάδης προκάλεσε ενόχληση με την επιλογή του να παρομοιάσει τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά με αξιωματικό της χούντας, σχετικά με τους χειρισμούς του στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Η ηγεσία της Ν.Δ. δεν ενεπλάκη και άφησε τον αντιπρόεδρο να δώσει τις δικές του εξηγήσεις. 

Το… χειροφίλημα Φίλη 

Πολλοί μπορεί να έχετε μείνει με την απορία εάν ο υπουργός Παιδείας, τελικά φίλησε το χέρι ή όχι του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, με βάση τη φωτογραφία που έκανε το γύρο του διαδικτύου. Ο Ν. Φίλης, όντως έκανε υπόκλιση για να πάρει το αντίδωρο από το χέρι του Αρχιεπισκόπου, αλλά και ως ένδειξη σεβασμού. Χειροφίλημα δεν υπήρξε, αλλά η στήλη σας ενημερώνει ότι ο υπουργός Παιδείας έχει βαθιά σχέση με την Ορθοδοξία, όσο και εάν δεν το δείχνει. Ο ίδιος κάθε Μεγάλη Εβδομάδα εκκλησιάζεται και μάλιστα ψέλνει σε μια μικρή εκκλησία, κάπου στην Πλάκα, ενώ μελετά κατά καιρούς πατερικά θεολογικά κείμενα. Κάποιος μάλιστα θύμισε στη στήλη, ότι ως Διευθυντής της Αυγής, η εφημερίδα, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, πριν μερικά χρόνια, είχε διανείμει βιβλιαράκι με το βίο του Αγίου Βασιλείου, ως Αγίου των φτωχών και των κατατρεγμένων.