current views are: 9

4 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση10:48

Στα άδυτα της πολιτικής: Το κολασμένο τρίμηνο και η συνάντηση Τσίπρα καναλαρχών

Στο πιο δύσβατο και με πολλά αγκάθια, μονοπάτι εισήλθε η κυβέρνηση που έχει μπροστά της ένα κολασμένο τρίμηνο, στο οποίο και θα κριθούν πολλά. Στο πρωθυπουργικό γραφείο εκτιμούν ότι ένα αντέξουν αυτό το τρίμηνο, κατά το οποίο θα ληφθούν δύσκολες και επίπονες αποφάσεις, η κατάσταση, σιγά-σιγά θα ομαλοποιείται.

Δημοσίευση 10:48’

Στο πιο δύσβατο και με πολλά αγκάθια, μονοπάτι εισήλθε η κυβέρνηση που έχει μπροστά της ένα κολασμένο τρίμηνο, στο οποίο και θα κριθούν πολλά. Στο πρωθυπουργικό γραφείο εκτιμούν ότι ένα αντέξουν αυτό το τρίμηνο, κατά το οποίο θα ληφθούν δύσκολες και επίπονες αποφάσεις, η κατάσταση, σιγά-σιγά θα ομαλοποιείται.

του Ιωάννη Μαρτέλλου 

Το κολασμένο τρίμηνο 

Στο πιο δύσβατο και με πολλά αγκάθια, μονοπάτι εισήλθε η κυβέρνηση που έχει μπροστά της ένα κολασμένο τρίμηνο, στο οποίο και θα κριθούν πολλά. Στο πρωθυπουργικό γραφείο εκτιμούν ότι ένα αντέξουν αυτό το τρίμηνο, κατά το οποίο θα ληφθούν δύσκολες και επίπονες αποφάσεις, η κατάσταση, σιγά-σιγά θα ομαλοποιείται. Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί «πολιτική ευλογία», όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι εξελέγη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ηγεσία της Ν.Δ., καθώς τον θεωρούν εύκολο αντίπαλο και ευνοείται το δίπολο «αριστερά-δεξιά». Και μάλιστα, υπό αυτή τη θεώρηση, γίνονται και οι εσωτερικές συζητήσεις για την επιλογή να προσφύγει ο Πρωθυπουργός στις πρόωρες εκλογές. 

Κουβέλης έρχεται… 

Ο κύβος ερρίφθη…Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Φώτη Κουβέλη πήγε εξαιρετικά, όπως λένε ανώτερες κυβερνητικές πηγές και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι σε επόμενη φάση, ίσως και μετά από ένα ανασχηματισμό, να δούμε τον άλλοτε πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να συμπορεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Το χαρτί Φώφη 

Στο χαρτί Φώφη Γεννηματά υπολογίζει, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Πρωθυπουργός, ανεξάρτητα από τις δηλώσεις της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ευελπιστεί ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει πολιτική συμμαχία με την Φώφη Γεννηματά. Στην πρόσφατη συνάντησή τους έμαθα ότι δεν έγινε σχετική συζήτηση, ενώ και για τον εκλογικό νόμο ειπώθηκε ότι δεν θα κατατεθεί αυτή τη στιγμή. Η Φ. Γεννηματά, εκτός από το προσφυγικό που συζήτησε, έθεσε και θέμα φύλαξης των γραφείων του ΠΑΣΟΚ που γίνονται συνεχώς στόχος εμπρηστών. 

Πάγος στον εκλογικό νόμο 

Παγώνει μέχρι νεωτέρας, η κατάθεση του εκλογικού νόμου στη Βουλή, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου έγιναν δεύτερες σκέψεις. Σε σύσκεψη που έγινε στο πρωθυπουργικό γραφείο, αποφασίστηκε να μπει…πάγος στον εκλογικό νόμο. Η στήλη σας είχε ενημερώσει προ ημερών για βασικές ρυθμίσεις του νόμου, αλλά τελικά εκτιμήθηκε ότι στην παρούσα φάση δεν πρέπει να γίνει η συγκεκριμένη κίνηση. 

Καναλάρχες στο Μαξίμου 

Δεν ξέρω τι θα γίνει με τον Τούρκο καναλάρχη και εάν θα πάρει συχνότητα στην Ελλάδα, μαθαίνω όμως ότι τις επόμενες ημέρες μάλλον θα περάσουν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου οι εγχώριοι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών καναλιών. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ως οφείλει και θεσμικά, αναμένεται να τους συναντήσει και να συζητήσει μαζί τους το μείζον γι’ αυτούς θέμα των συχνοτήτων και του νέου νόμου. 

Το αίτημα Παππά 

Την ίδια στιγμή που προετοιμάζεται το ραντεβού Αλ. Τσίπρα και καναλαρχών, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς επισκεπτόταν την ΕΣΗΕΑ, από το Δ.Σ. της οποίας ζήτησε βοήθεια για να κτυπηθεί η διαπλοκή. 

Τρομάζουν οι εκλογές 

Η ΝΔ έχει πολύ δουλειά ακόμα και είναι ανέτοιμη για οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση στην παρούσα φάση. Αυτό το ξέρει καλά η νέα ηγεσία που δεν ζητά και δεν θέλει εκλογές. Στις εσωτερικές συσκέψεις που γίνονται στη Ν.Δ., φοβούνται πτώση της κυβέρνησης ή εκλογικό αιφνιδιασμό του πρωθυπουργού και εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια. Ο φόβος όμως να τους πιάσει στον…ύπνο ο Αλ. Τσίπρας είναι υπαρκτός.


σχετικα αρθρα