current views are: 8

12 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση15:40

Μήνυση κατά του πρωθυπουργού για την παραχώρηση των αεροδρομίων

Μηνυτήρια αναφορά κατά του πρωθυπουργού κατέθεσε πολίτης υποστηρίζοντας ότι η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων είναι αντισυνταγματική.

Δημοσίευση 15:40’

Μηνυτήρια αναφορά κατά του πρωθυπουργού κατέθεσε πολίτης υποστηρίζοντας ότι η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων είναι αντισυνταγματική.

Στη Βουλή διαβιβάστηκε από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου η δικογραφία που έχει σχηματιστεί μετά τη μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει πολίτης, σε βάρος του πρωθυπουργού για την μακροχρόνια παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας σε γερμανικών συμφερόντων κοινοπραξία.

Σύμφωνα με το μηνυτή, η παραχώρηση των 14 αεροδρομίων είναι αντισυνταγματική (αντίθετη στο άρθρο 106 του Συντάγματος) και προσκρούει στον Ποινικό Κώδικα (άρθρο 151), ενώ σημειώνει ότι έγινε σε ευτελές τίμημα.

Τα αεροδρόμια που παραχωρούνται είναι αυτά της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου, του Ακτίου, της Καβάλας, της Ρόδου, της Κω, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Σκιάθου.

Στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων για 40+10 χρόνια πλειοδότης ανεδείχθη έναν χρόνο πριν, τον Νοέμβριο του 2014, η ελληνογερμανική κοινοπραξία Fraport, η οποία προσέφερε εφάπαξ τίμημα 1,2 δισ. ευρώ, ετήσιο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, ποσοστό 25% από τα από τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έσοδα και τέλη υπέρ ΥΠΑ, που φτάνουν 1,2 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο της παραχώρησης.


σχετικα αρθρα