Μία μίνι… διπλωματική ένταση με έντονες προεκτάσεις «γκάφας», εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της αποστολής που τον συνόδευε στο Ιράν, την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η Αθήνα κατέθεσε σχέδιο πτήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, με αναχώρηση το Σάββατο 6 Ιανουαρίου το απόγευμα από την Ελευσίνα, στάθμευση στη Ρόδο για ανεφοδιασμό και στη συνέχεια πτήση, μέσω Τουρκίας, Συρίας, με προορισμό το Ιράν. Αυτή είναι η πιο σύντομη διαδρομή.

Από την πλευρά της η Άγκυρα, διεμήνυσε πως το αεροσκάφος του πρωθυπουργού είναι στρατιωτικό καθώς υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει στρατιωτικούς πιλότους και πλήρωμα, άρα δεν μπορεί να πάει στη Ρόδο, καθ’ ότι τη θεωρούν αποστρατιωτικοποιημένη. Κατά συνέπεια, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι τούρκοι ανέφεραν πως το Embraer δεν θα μπορούσε απογειωθεί από τη Ρόδο για να συνεχίσει την πτήση μέσω Τουρκίας. Αντιπρότειναν να καταθέσει η Ελλάδα νέο σχέδιο πτήσης και να ανεφοδιαστεί το αεροσκάφος στην Άγκυρα ή την Αλεξανδρούπολη ή αλλού.

Οι Έλληνες διπλωμάτες πρότειναν στον πρωθυπουργό να μην υπάρξει νέο σχέδιο πτήσης που να συμπεριλαμβάνει την Τουρκία, γιατί αυτό θα σήμαινε υποχώρηση, ότι δηλαδή αναγνωρίζουμε ότι η Ρόδος είναι αποστρατιωτικοποιημένη.

Έτσι άρχισαν οι διαβουλεύσεις και αφού έγιναν οι αναγκαίες συνεννοήσεις, το αεροσκάφος αναχώρησε με νέο σχέδιο πτήσης που δεν συμπεριελάμβανε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Η πτήση πραγματοποιήθηκε νότια της Κύπρου, στην συνέχεια πάνω από την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία και προσγειώθηκε στο Ισφαχάν. Λόγω των τεταμένων σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ιράν, δόθηκε άδεια υπέρπτησης από τον ίδιο τον Σαουδάραβα βασιλιά.

Το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι απλό. Σίγουρα οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού γνωρίζουν τις τουρκικές αιτιάσεις ως προς τη Ρόδο, καθότι δεν είναι καινούργιες. Και στο βαθμό που το εν λόγω σχέδιο πτήσης ήταν δεδομένο ότι θα προκαλούσε την εν λόγω αντίδραση, ποιος βρίσκεται πίσω από έγκρισή του; Ερασιτεχνισμός ή αβλεψία;