Καταιγιστικές ήταν οι εξελίξεις που ακολούθησαν τη δήλωση του Παναγιώτη Σγουρίδη για τους αγρότες και τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς δεν μεσολάβησαν παρά μόλις λίγες ώρες και ο υφυπουργός Υποδομών έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού.

Με το που έκανε τις επίμαχες δηλώσεις ο κ. Σγουρίδης και ενημερώθηκε το Μέγαρο Μαξίμου, σήμανε συναγερμός. Σύμφωνα με πληροφορίες η διαχείριση της κρίσης έπεσε στα χέρια της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιου για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Τέρενς Κουίκ.

Σε μία φάση που ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες και δίνει μάχη για το προσφυγικό και από την άλλη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αγωνίζεται ώστε να τα hot spots να είναι έτοιμα στην ώρα τους, η δήλωση του κ. Σγουρίδη προκάλεσε έντονο προβληματισμό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε πρώτη φάση ζητήθηκε αναδίπλωση από τον υφυπουργό, πράγμα που ο ίδιος έκανε με τη συμπληρωματική του δήλωση. Ωστόσο, προφανώς στην κυβέρνηση δεν έμειναν ικανοποιημένοι, βλέποντας και την έκταση που άρχισε να λαμβάνει το ζήτημα. Προφανώς, πριν ληφθεί η απόφαση για να κληθεί ο κ. Σγουρίδης στο Μαξίμου, υπήρξε συνεννόηση και επικοινωνία τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Στις 20:00 το απόγευμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Τέρενς Κουίκ βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον περίμενε η κ. Γεροβασίλη. Στις 8:30, εκλήθη ο κ. Σγουρίδης και αποχώρησε από τη συνάντηση η οποία διεξήχθη σε πολύ βαρύ κλίμα,  λίγα λεπτά αργότερα, αμίλητος και εμφανώς προβληματισμένος. Στις 21:40 εκδόθηκε η ανακοίνωση της παραίτησής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες εάν και ο κ. Σγουρίδης θεωρείται πως χαίρει της εκτίμησης του Πάνου Καμμένου, η δήλωσή του εκ των πραγμάτων θεωρήθηκε πολύ βαριά για τον πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για την αποδοχή ή όχι της παραίτησης του υφυπουργού βρίσκεται στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναμένεται να αποφασίσει όταν επιστρέψει από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις που γίνονται είναι ότι δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του ο κ. Σγουρίδης καθώς, πέραν της βαρύτητας της δήλωσης, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να στείλει μήνυμα σε υπουργούς και βουλευτές να είναι προσεκτικότεροι στις τοποθετήσεις τους.