Τα 24 της χρόνια κλείνει σήμερα η Ένωση Κεντρώων, με τα φετινά της γενέθλια να είναι πρώτα από την είσοδο του κόμματος στη Βουλή. 

Η Ένωση Κεντρώων και Οικολόγων, όπως ήταν το αρχικό όνομα του κόμματος, ιδρύθηκε στις 2 Μαρτίου του 1992 από τον Βασίλη Λεβέντη και αποτέλεσε πολιτική συνέχεια του οικολογικού κόμματος Ελεύθεροι που είχε ιδρύσει το 1984 ο ίδιος.

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Λεβέντης, εμπνεύστηκε το όνομα του αρχικού αυτού κόμματος από το πρώτο οικολογικό κόμμα της Γερμανίας, όπου και είχε κάνει τα προηγούμενα χρόνια το μεταπτυχιακό του. Ωστόσο, η φράση «και Οικολόγων» αργότερα αφαιρέθηκε, ώστε να μην υπάρχει σύγχυση με άλλα κόμματα που ιδρύονταν κατά καιρούς στην Ελλάδα.

Το αρχικό σήμα του κόμματος ήταν το ουράνιο τόξο. Όμως αυτό αργότερα αφαιρέθηκε για να μην υπάρχει πολιτική ή οποιαδήποτε άλλη συσχέτιση του κόμματος με το κόμμα Ουράνιο Τόξο με έδρα τη Φλώρινα.

Η Ένωση Κεντρώων συμμετείχε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις για το Κοινοβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο από το 1993 μέχρι το 2007, αποσπώντας κάθε φορά ποσοστά που δεν ξεπερνούν το 1% του εκλογικού σώματος. Το υψηλότερο ποσοστό ήταν 1,2% στις Ευρωεκλογές του 1994.

Τελικά, 23 χρόνια μετά τη γέννησή του, το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη καταφέρνει να κάνει την «έκπληξη» στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και να μπει στη Βουλή, με ποσοστό 3,43% και εκλογή 9 βουλευτών. 

Έκτοτε, επαναλαμβάνει σε κάθε τόνο την ανάγκη σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, θέτοντας ως βάση τους εξής εννέα όρους:

  • Απόλυση από τη Βουλή υπαλλήλων που προσλήφθηκαν προκλητικά ως συγγενείς νυν και τέως βουλευτών
  • Επιστροφή στις υπηρεσίες όπου οργανικά ανήκουν, κάθε αποσπασμένου του δημοσίου, με ελάχιστες εξαιρέσεις
  • Μείωση κατά 50% του μισθού όλων των αιρετών (από Πρόεδρο Δημοκρατίας, Πρωθυπουργό, υπουργούς, βουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες, μητροπολίτες κ.α.)
  • Κατάργηση κάθε σύνταξης πέραν της μιας και την αφομοίωση όλων των συντάξεων σε μια, που δεν θα υπερβαίνει τα 1500 ευρώ
  • Αυστηρή απαγόρευση σε κάθε συνταξιούχο που λαμβάνει σύνταξη άνω των 1000 ευρώ μηνιαίως, να εργάζεται
  • Εντοπισμό, με αναδρομή σε βάθος 10ετίας έρευνα, όλων των αργόμισθων του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, και την απόλυσή τους, ώστε και το Δημόσιο να καθαρίσει και να επιβραβευτούν οι ευσυνείδητοι δημόσιοι υπαλληλοι
  • Κατάργηση συντάξεων όλων των χρηματισάντων σε όλα τα κρατικά αξιώματα αιρετών
  • Κατάργηση όλων των συντάξεων των εύπορων Ελλήνων με ορισμό ως ορίου προς τούτο, το εισόδημα από άλλες πηγές να είναι 3000 ευρώ μηνιαίως και άνω
  • Ορισμό αμέσως του αριθμού των βουλευτών στους 200 από την επόμενη βουλή και την απαγόρευση να είναι βουλευτής κάποιος για περισσότερα από 12 έτη

Ένωση Κεντρώων: Επιθυμία μας να ανεβάσουμε την Ελλάδα ψηλά

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τη σημερινή επέτειο, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματοες, Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει:

«2 Μαρτίου 1992 - 2 Μαρτίου 2016 : 24 χρόνια Ένωση Κεντρώων.

Μετά από τα 24 χρόνια αγώνων, η Ένωση Κεντρώων συνεχίζει αταλάντευτα την ίδια τίμια προσπάθεια, υπηρετώντας αξίες και αρχές μέσα από το ελληνικό κοινοβούλιο. Όπως από την πρώτη ημέρα της ιδρύσεως της, έτσι και σήμερα, η Ένωση Κεντρώων συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα στους Έλληνες πολίτες και να προτείνει λύσεις οι οποίες έχουν ως σκοπό να καταφέρει αυτή η χώρα να εξέλθει από το σκοτεινό τούνελ.

Πλέον η Ένωση Κεντρώων είναι πάρα πολύ δυνατή, έχει την στήριξη εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και έτσι τα παλαιά στελέχη της, μαζί με την νέα γενιά, μια γροθιά όλοι, παλεύουν για να ισορροπήσει επιτέλους η Ελλάδα.

Επιθυμία μας είναι να σας προστατεύσουμε την Ελλάδα μας και να την ανεβάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται.

Σας ευχαριστούμε για την στήριξη σας»