Μια όλο και πιο στενή σχέση φαίνεται πως αναπτύσσει ο πρωθυπουργός με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές. 

Οι όλοι και πιο συχνές επαφές Τσίπρα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και οι ''προσκλήσεις'' του Μάρτιν Σουλτς προς τον πρωθυπουργό για συμμετοχή στην προοδευτική συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών αναδεικνύουν, αν μη τι άλλο, αυτή την διάθεση.

Προς ''επίρρωσιν'' αυτών των καλών σχέσεων, το Σάββατο ο πρωθυπουργός θα παραστεί ως παρατηρητής στην συνάντηση κυβερνητικών σοσιαλιστικών και αριστερών κομμάτων, η οποία διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος Ολάντ επιδιώκει με την πρώτη αυτή συνάντηση -που, σημειωτέον, ως προς το διαδικαστικό σκέλος θα οργανωθεί με βάση το πρότυπο των συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- να διαμορφώσει ένα πλαίσιο σύγκλησης μεταξύ σοσιαλιστικών και αριστερών κομμάτων.

Στόχος του Τσίπρα με αυτές τις ενέργειες είναι να δημιουργηθεί ένα μέτωπο απέναντι στις ακραίες ακροδεξιές φωνές, τόσο στο θέμα του προσφυγικού, όσο και στο οικονομικό μοντέλο που ακολουθεί η Ευρώπη, με πακέτο ανάπτυξης και νέες προτάσεις.