Τις αξίες της ΕΕ επικαλείται σήμερα η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, γνωστή για τις σκληροπυρηνικές της θέσεις στο προσφυγικό και εκπρόσωπος μιας από τις χώρες που έχουν κρατήσει αρκετά σκληρή στάση στο θέμα, υψώνοντας φράχτες και πιέζοντας τις χώρες – δορυφόρους της να κλείσουν τα σύνορα και να πάρουν ακόμα σκληρότερα μέτρα αποκλεισμού μεταναστών και προσφύγων.

Και μάλιστα ενεργώντας μονομερώς και διοργανώνοντας κλειστού τύπου συσκέψεις με βαλκανικές χώρες προκειμένου να «οχυρωθούν» απέναντι σε απελπισμένους ανθρώπους.

Και ξαφνικά σήμερα η κ. Λάιτνερ, που πριν από λίγες ώρες διεμήνυε στους πρόσφυγες ότι η βαλκανική οδός έκλεισε για πάντα, χωρίς καλά- καλά να έχει οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, θυμήθηκε τις αξίες, αναφορικά με τα παζάρια της Άγκυρας.

«Είμαι εξαιρετικά επικριτική. Το βρίσκω ανησυχητικό ότι η Τουρκία θέτει υπό εποπτεία μια εφημερίδα που είναι επικριτική προς την κυβέρνηση και έπειτα από τρεις ημέρες παρουσιάζει μια λίστα επιθυμιών», σημείωσε η υπουργός πριν από την έναρξη συνόδου με τους ευρωπαίους ομολόγους της στις Βρυξέλλες.

Και όσο δίκιο και αν έχει πάνω σε αυτό, καθώς μια χώρα τόσο αντιδημοκρατική όπως η Τουρκία του καθεστώτος Ερντογάν, δεν θα έπρεπε να βρίσκει τέτοια ανταπόκριση στις αξιώσεις της απέναντι στην ΕΕ, δεν μπορεί παρά να ηχεί υποκριτικό ότι η συγκεκριμένη πολιτικός διερωτάται για το αν η Ευρώπη σέβεται ακόμη τις αξίες της.

«Διερωτώμαι πραγματικά αν έχουμε ακόμη σεβασμό στους εαυτούς μας και στις αξίες μας ή τις πετάμε στην θάλασσα», δήλωσε η Λάιτνερ στον αυστριακό δημόσιο ραδιοσταθμό Ο1.

Μάλλον για την αυστριακή υπουργό η αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο, και εν προκειμένω στους πρόσφυγες, δεν είναι μια από τις αξίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.