Την ημέρα που τα Wikileaks έδιναν στη δημοσιότητα τη συνομιλία Τόμσεν – Βελκουλέσκου για το ελληνικό πρόγραμμα, μία είδηση που δημοσίευε στην έντυπη έκδοσή του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel πέρναγε στην κυριολεξία στα ψιλά, αν και ήταν εξόχως σοβαρή. 

Όπως ανέφερε το δημοσίευμα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας φέρεται να κατασκόπευε μία σειρά από διεθνείς οργανισμούς στην Ουάσινγκτον με προεξέχον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο! Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι γερμανοί πράκτορες κατασκόπευαν επίσης, τη NASA, τον OPEC, την αμερικανική πολεμική αεροπορία αλλά και την κυβέρνηση του Ισραήλ, όπως και τους υπουργούς Εσωτερικών της Αυστρίας και του Βελγίου

Τον περασμένο Οκτώβριο, είχε αποκαλυφθεί πως η BND κατασκόπευε κυβερνητικές υπηρεσίες της ΕΕ και των ΗΠΑ για πολλά χρόνια. Ειδικότερα, σύμφωνα με το περιοδικό η Υπηρεσία είχε βάλει στο στόχαστρό της επίσης το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, αλλά και τις πρεσβείες στο Βερολίνο της Γαλλίας ,της Βρετανίας, της Σουηδίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Αυστρίας και του Βατικανού.

Εντέλει, το 2013 ελήφθη η απόφαση να σταματήσει η παρακολούθηση των μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, βάσει των όσων αναφέρει το Spiegel, ορισμένοι από τους στόχους παρακολουθούνται ακόμα. 

Σε κάθε περίπτωση το Spiegel δεν δίνει λεπτομέρειες για τη φύση των παρακολουθήσεων, τον σκοπό και τους αντικειμενικούς στόχους τους, ούτε και δίνει ακριβές ημερομηνίες για το πότε έλαβαν χώρα, αναφέροντας μόνο πως αυτές συνέβησαν τα «τελευταία χρόνια».