Συζητήσεις, εκτιμήσεις και σενάρια επί σεναρίων προκάλεσε το επεισόδιο με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής στην Ολομέλεια του Σώματος που οδήγησε στη διακοπή της συνεδρίασης για περίπου μία ώρα.

 Και αυτό γιατί η πλειοψηφία των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας επιχείρησε να ερμηνεύσει τα κίνητρα αλλά και τα αποτελέσματα των πράξεων που προηγήθηκαν και σίγουρα δεν τιμούν το θεσμό του Κοινοβουλίου.

Η αντιπολίτευση, θεώρησε πως μέσα από όλο αυτό το χαμό ευνοημένη βγήκε η κυβέρνηση, καθώς η συζήτηση και τα φώτα της δημοσιότητας, μετακινήθηκαν από την ουσία του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό προς τον χαμό της Ολομέλειας. Κάποιοι μάλιστα, δεν δίστασαν να κάνουν και ανοιχτά λόγο περί προσχεδιασμένης ενέργειας του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη, τον οποίο και έδειξαν με τις αναφορές τους ως υπεύθυνο για την ένταση.

«Μας είπε δολοφόνους, κάτι για το οποίο κανείς δεν μας κατηγορεί, ούτε η Δικαιοσύνη», είπε βουλευτής της ΧΑ σε πηγαδάκι στο περιστύλιο της Βουλής, με τον συνάδελφό του από την αντιπολίτευση να απαντά: «και εσείς όμως το παρατραβήξατε, δεν έπρεπε να απαντήσετε έτσι».

 «Αυτά είναι βλακίες. Τα ίδια μας έλεγαν και για την απεργία των δημοσιογράφων, ότι την υποκινούμε εμείς για να μη μάθει ο κόσμος για το ασφαλιστικό. Και να σκεφτεί κανείς ότι δεν έχουμε καν την πλειοψηφία στο συνδικαλιστικό όργανο», έλεγαν την ίδια ώρα μέσα στο καφενείο της Βουλής σε δικό τους πηγαδάκι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, ένα από τα θέματα που προέκυψαν αμέσως μετά την διακοπή της συνεδρίασης ήταν το πώς αυτή θα ξεκινήσει εκ νέου.  Οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ήταν να βγάλουν με τη βία τον κ. Λαγό από την Ολομέλεια ή ο αποκλεισμός του από τις εργασίες της Βουλής, σύμφωνα με τις διατάξεις του προσφάτως ψηφισμένου κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών. Τελικά επιλέχθηκε η δεύτερη λύση, καθώς θεωρήθηκε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια άσκησης βίας, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τη Χρυσή Αυγή προκειμένου να εμφανιστεί ως το θύμα της όλης ιστορίας.


Με την απόφαση πάντως που ελήφθη δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν και κατά πόσο ο βουλευτής μπορεί να λάβει σήμερα μέρος στην ονομαστική ψηφοφορία ή όχι.