Τις κατηγορίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για οπορτουνισμό, ανεκπλήρωτες υποσχέσεις προσπάθησε να αποκρούσει ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε στην ομιλία του:

Κινδυνεύετε να κάνετε τη ΝΔ κόμμα διαμαρτυρίας. Προσπάθησα να καταλάβω ποιά είναι η εναλλακτική σας πρόταση για το ασφαλιστικό. Η επιχειρηματολογία σας ότι το ασφαλιστικό εξώκοιλε τους τελευταίους μήνες δεν την πιστεύει ούτε μικρό παιδί. Ξεχάσατε, τα δομημένα ομόλογα, την σπατάλη και κακοδιαχείριση δεκαετιών, το PSI”.

Ο ίδιος ανέφερε ότι “μας κατηγορούσατε κατά την διάρκεια της περυσινής διαπραγμάτευσης ότι οδηγούμε στα βράχια την χώρα και από την άλλη ότι υποχωρούσαμε στις απαιτήσεις των δανειστών. Τί από τα δυό ίσχυε; Τώρα επανέρχεστε στο ίδιο στρατηγικό χάσμα και αδιέξοδο και στερείστε της δυνατότητας για εναλλακτική πρόταση”. 

Ο κ. Τσίπρας απάντησε στην κατηγορία για οπορτουνισμό λέγοντας ότι “μας κατηγορείτε για οπορτουνισμό, ζητάτε εκλογές δίχως εναλλακτική πρόταση πέρα από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Γιατί τις ζητάτε; γιατί έχετε καημό να σωθούν κάποιοι φίλοι σας καναλάρχες που έχουν διώξεις. Είμαστε αποφασισμένοι να στήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της και να σπάσουμε το απόστημα της διαπλοκής”. 

Την ίδια στιγμή, απολογούμενος για τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του λέγοντας ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου “είπαμε στην κοινωνία ότι δεν πετύχαμε αυτα που θέλαμε, ότι θα εφαρμόσουμε την συμφωνία του καλοκαιριού, δίχως να υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις”. 

Τηρούμε μία προεκλογική μας δέσμευση είπε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε να προχωρήσουμε στην μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό δίχως να μειώσουμε κύριες συντάξεις. Αυτό υποσχεθήκαμε και αυτό πετύχαμε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση. Μας κατηγορήσατε για μονομερή ενέργεια όταν καταθέσαμε το νομοσχέδιο, αυτό είναι το πρόβλημά σας ότι δεν μειώνουμε τις κύριες συντάξεις.