Εκατό πρόσφυγες -κυρίως οικογένειες- από τους χώρους φιλοξενίας του Ελαιώνα και του Σχιστού υποδέχθηκε σήμερα το πρωί στον βράχο της Ακρόπολης ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, με σκοπό «τη διεθνή ευαισθητοποίηση σχετικά με το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού». Μετά την επίσκεψη στον βράχο της Ακρόπολης, οι πρόσφυγες ξεναγήθηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Υποδεχόμενος τους πρόσφυγες, ο κ. Μπαλτάς δήλωσε:

Θέλουμε η Ευρώπη να ξαναβρεί τις συγκριτικές αξίες της δημοκρατίας, της ανοχής, της αναγνώρισης του άλλου χωρίς διακρίσεις φυλής, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού.

Ο υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε τη σημερινή επίσκεψη των προσφύγων ξεχωριστή καθώς οι Έλληνες « θέλουμε να δείξουμε ότι η φιλοξενία ανάμεσα σε λαούς δεν είναι μόνο υλική αλλά και ηθική, ιστορική». Επίσης, συνέδεσε ιδιαίτερα τη Συρία και την καταστροφή της Παλμύρας με την επακόλουθη αρχαιοκαπηλεία, για να τονίσει τη σημασία της ακεραιότητα των μνημείων:

Oύτε ο Παρθενώνας είναι ακέραιο μνημείο από αυτή την άποψη. Η παγκόσμια κινητοποίηση για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και του πολιτιστικού οργανισμού Flux Laboratory.