«Η δόξα είναι καπνός για τον οποίο όλοι κάνουν τα πάντα»

Τζακ Λόντον

Είναι γνωστό ότι πολλές φορές οι πολιτικοί αρχηγοί πληρώνουν τις αμαρτίες και τα λάθη των ανθρώπων του στενού τους περιβάλλοντος. Κακώς, αλλά έτσι συμβαίνει.

Σήμερα μας τηλεφώνησε- στο newpost- ένας πολιτικός σύμβουλος και με θράσος απαίτησε να «κατεβάσουμε» ανάρτηση η οποία αφορούσε στέλεχος του κόμματός του. Με λίγα λόγια πήρε επάνω του την ευθύνη μιας επανόρθωσης. Πριν προλάβει να μιλήσει-που λέει ο λόγος- έχει ήδη κάνει δυο σοβαρά λάθη.

Πρώτον: Δεν απαιτείς (και φυσικά ούτε ζητάς) να «κατέβει» μια οποιαδήποτε ανάρτηση και πολύ περισσότερο όταν είναι αποτέλεσμα ρεπορτάζ.

Δεύτερον: Όταν σε ρωτάνε ποιος είναι ο θεσμικός σου ρόλος με βάσει τον οποίο διατυπώνεις το αίτημα, δεν δηλώνεις σύμβουλος του προέδρου του κόμματός σου. Γιατί όταν το θέτεις έτσι, είναι σαν να απαντά επίσημα ο ίδιος ο πρόεδρος. Και στην περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Στη συνέχεια ο κύριος σύμβουλος επιχείρησε να διαψεύσει το ρεπορτάζ. Αρνήθηκε ωστόσο, όταν του ζητήθηκε, να στείλει επίσημη διάψευση. Αρκέστηκε να δηλώσει: «Δεν είναι έτσι όπως τα γράφετε και σας το λέω εγώ». Λάθη, πολλά λάθη.

Η επιχειρούμενη παρέμβαση-το ρεπορτάζ ποτέ δεν το κατεβάσαμε- ήταν επιεικώς κωμική.

Για να είσαι σύμβουλος ενός σημαντικού προσώπου θα πρέπει να μπορείς να επιδείξεις εκπληκτική ισορροπία στην κόψη του ξυραφιού. Και κυρίως να ξέρεις τι λες αλλά κυρίως πότε το λες.

Κινήσεις παρέμβασης στην ελευθερία του Τύπου συντρίβει τους πολιτικούς(κάθε  επιπέδου και βαθμίδας) σε κάθε περιοχή του δημόσιου βίου. Και σίγουρα σε αυτές τις περιπτώσεις δεν φταίνε οι δημοκρατικοί θεσμοί αν τα πρόσωπα που τους στελεχώνουν έχουν αυτοεξοριστεί στο κοινωνικό και πολιτικό περιθώριο.

Τέτοιου είδους σύμβουλοι είναι αυτοί που βοηθούν στη διάλυση του κράτους και των θεσμών. Παράλληλα στηρίζουν, συνειδητά ή ασυνείδητα, το κομματικό παρακράτος. Και καλό θα ήταν να εντοπίζονται και να απομακρύνονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Γιατί τέτοιοι τύποι ως ηθικοί αυτουργοί εξωθεσμικών ενεργειών δεν έχουν το παραμικρό πρόβλημα ενοχής. Και αυτό τους καθιστά ενίοτε επικίνδυνους!