Μια ομάδα τυφλών πολιτών που χρησιμοποιούν σκύλους οδηγούς για τις μετακινήσεις τους επισκέφτηκαν σήμερα το πρωί τη Βουλή των Ελλήνων για να ξεναγηθούν στους χώρους του Κοινοβουλίου και να συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση κατόπιν πρόσκλησης που ο ίδιος τους απηύθυνε.

Τον τελευταίο καιρό αρκετοί επαγγελματίες κυρίως οδηγοί ταξί και  λεωφορείων αλλά και ιδιοκτήτες εστιατορίων, προφανώς από άγνοια του νόμου, αρνήθηκαν την είσοδο σε τυφλούς πολίτες που συνοδεύονταν από σκύλο οδηγό. 

Κατόπιν αυτών των περιστατικών ο βουλευτής Β’ Αθήνας με το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς πρότεινε με σχετική επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής να προσκληθούν στο Κοινοβούλιο ορισμένοι τυφλοί συμπολίτες μας που κινούνται με σκύλους οδηγούς ώστε να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν αποκλεισμοί και να απαγορεύεται η πρόσβαση τους σε μέρη και χώρους

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανταποκρίθηκε αμέσως στην πρόταση του βουλευτή και έτσι σήμερα στις 11:00 π.μ. υποδέχτηκε πολίτες που κινούνται με τη βοήθεια σκύλου οδηγού, εκπαιδευτές σκύλων οδηγών, εκπαιδευτές κινητικότητας, συνοδούς και εκπροσώπους από τον πανελλήνιο σύνδεσμο τυφλών, την εθνική ομοσπονδία τυφλών, το κέντρο εκπαίδευσης και αποκατάστασης τυφλών και το φάρο τυφλών της Ελλάδος

Τα σκυλιά βοηθοί είναι ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά που βοηθούν όχι μόνο τους τυφλούς αλλά και άτομα με άλλες αναπηρίες και είναι απαραίτητοι συνοδοί στις μετακινήσεις αυτών των συνανθρώπων μας.  

Το άρθρο 16 παρ.7 του Ν. 3868/2010  δίνει το δικαίωμα σε κάθε τυφλό ή άτομο με αναπηρία να επισκέπτεται δημόσιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, να έχει πρόσβαση σε όλους τους δημόσιους χώρους ή χώρους συνάθροισης κοινού αλλά και σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες όπως καφέ, εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, σουπερμάρκετ κ.α. και να χρησιμοποιεί ταξί, μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ, ΚΤΕΛ και γενικότερα όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς μαζί με το σκύλο βοηθείας του.