Σφοδρή επίθεση στον Γιάννη Στουρνάρα εξαπέλυσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, με αφορμή το άρθρο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας στους Financial Times, στο οποίο έκανε λόγο για την ανάγκη νέας συμφωνίας με τους δανειστές.

Σε κείμενό που ανήρτησε στο προσωπικό του ιστολόγιο, ο τέως υπουργός Οικονομικών τονίζει πως θα όταν αυτός έλεγε ότι θα πρέπει να υπάρξει νέα συμφωνία με τους δανειστές αντιμετωπίστηκε ως ο κακός της υπόθεσης.

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως ο κ. Στουρνάρας καλούσε τους δανειστές να απορρίψουν την πρόταση του, ενώ τον κατηγόρησε ότι είχε άριστη συνεργασία με τους δανειστές.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Γιάνη Βαρουφάκη:

To 2015 ήμουν ο κακός της υπόθεσης επειδή αρνήθηκα να υποκύψω στις απαιτήσεις της τρόικας για ένα γελοιωδώς υψηλό 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και γιατί αντιπρότεινα στο αποτυχημένο πρόγραμμα των δανειστών ένα σχέδιο ανάπτυξης που ονομάστηκε «Μια Νέα Συμφωνία για την Ελλάδα» (New Deal). Δεν ήμουν μόνο ο κακός της υπόθεσης, αλλά έπρεπε να ασχοληθώ και με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ο οποίος τα 'χε κάνει πλακάκια με την τρόικα στηρίζοντας την απόρριψη της πρότασης μου για νέα συμφωνία, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η Νέα Συμφωνία θα κόστιζε στην Ελλάδα 85 δις ευρώ.

Χθες, ο καλός Διοικητής έγραψε στους Financial Times ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια Νέα Συμφωνία, αναμασώντας αποτελεσματικά τις προτάσεις μου από τον περασμένο χρόνο.

Όσον αφορά στις τεχνικές λεπτομέρειες των δύο προτάσεων, αφήνω τον αναγνώστη να αποφασίσει ποια ήταν καλύτερη: Οι τεχνικές μου προτάσεις (για τις οποίες συνεργαστήκαμε με τους Jeff Sachs και Lazard) ή εκείνες της Τράπεζας της Ελλάδας;

Κάποιοι θα πουν κάλλιο αργά παρά ποτέ. Άλλοι μπορεί να πιστεύουν ότι ο τρόπος με τον οποίο αυτός ο λαθροκυνηγός μετατρέπεται τόσο ξεδιάντροπα θεματοφύλακα είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι Ευρωπαίοι γυρίζουν την πλάτη τους σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που τόσο κακά υπηρετείται από τους λειτουργούς της.