Ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ καθώς επίσης και δύο πρώην πρωθυπουργοί έδωσαν το παρών στην εκδήλωση για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΠΑΣΟΚ και πραγματοποιήθηκε στην Αθηναΐδα παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Σημίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου που κατέφτασε μαζί με τον αδερφό του Ανδρίκο, η Φώφη Γεννηματά, ο Τηλέμαχος Χυτήρης. ο  Δημήτρης Ρέππας, ο Φίλιππος Σαχινίδης αλλά και ο Κώστας Λαλιώτης.

Δεν παρέστη ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος ενημέρωσε με επιστολή του την Φώφη Γεννηματά καθώς βρίσκεται στο Στρασβούργο συμμετέχοντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Παίρνοντας τον λόγο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου απαιτεί: «...απ' όλα να φανούμε αντάξιοι της κληρονομιάς του. Να αγωνιστούμε για να δώσουμε τις σωστές απαντήσεις στις προκλήσεις των καιρών που με τόση διορατικότητα προέβλεψε. Και να το κάνουμε εμείς, τώρα. Να μην «κλωτσήσουμε απλά το τενεκεδάκι» λίγο παρακάτω για να φορτωθούν βάρη οι επόμενες γενιές που δεν ψηφίζουν ακόμη. Αυτός είναι ο δημαγωγικός λαϊκισμός. Για τη δημοκρατική παράταξη, την παράταξη της ευθύνης ένας δρόμος υπάρχει. Είναι αυτός που πρώτος άνοιξε ο ηγέτης της, ο Ανδρέας Παπανδρέου δρόμος της αλλαγής και των προοδευτικών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων».

 Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι το ζητούμενο σήμερα είναι «με οδηγό την κληρονομιά των ιδεών του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και την εμπειρία που έχουμε σωρεύσει στο διάβα του χρόνου, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη του είναι η πολιτική πράξη».

Επίσης κατέθεσε πρόταση πέντε σημείων με την οποία η δημοκρατική παράταξη θα πρέπει να δώσει μάχη , όπως είπε, για επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή.
 
«Πρώτον, να μπει τέλος στα μνημόνια. Το να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, στις δικές της δυνάμεις είναι αδιαπραγμάτευτος εθνικός στόχος που πρέπει να τον πετύχουμε το συντομότερο δυνατόν. Είναι η Εθνική γραμμή. Δεύτερον, να διαφυλάξουμε την πολιτική και θεσμική σταθερότητα. Ποτέ δεν είναι δύσκολο τα πράγματα να ξεφύγουν, ειδικά όταν παίζονται επικίνδυνα παιχνίδια πόλωσης και η διχαστική ρητορική είναι στην ημερήσια διάταξη. Τρίτον, παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αφού τίποτα δεν είναι όπως παλιά και ζούμε σε μεταβατικούς καιρούς, στους οποίους όλα αλλάζουν. Τέταρτον, σε αυτό το καράβι είμαστε όλοι μαζί. Πρέπει να είναι οριζόντια προτεραιότητα η στήριξη των ευπαθών ομάδων αλλά και να εμπεδώσουμε το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Πέμπτον, να ισχυροποιήσουμε τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο. Να γίνουμε κόμβος ανάπτυξης, καινοτομίας, μεταφορών, ενέργειας. Ο παγκόσμιος χάρτης ξανασχεδιάζεται σε πολλά επίπεδα. Κάποιοι θα κερδίσουν, κάποιοι θα χάσουν».

Για την πολιτική προσωπικότητα το έργο και τη δράση του Ανδρέα Παπανδρέου στην εκδήλωση μίλησαν ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός και ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος.

 Μήνυμα έστειλε και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.