Περισσότερες από 7.000 υπογραφές συγκέντρωσε η πρωτοβουλία BrainGain για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Σύμφωνα με μέλη της ομάδας του BrainGain «οι 427.000 Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό λόγω κρίσης τα τελευταία χρόνια πρακτικά δεν έχουν σήμερα δικαίωμα ψήφου. Αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε  υπογραφές για να αποδεχθεί η Κυβέρνηση την πρότασή μας στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το νέο εκλογικό νόμο».

Όπως προκύπτει από την έρευνα του BrainGain το 62% της γενιάς του brain drain έφυγε μετά το 2011 ενώ η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων επιθυμεί να επιστρέψει στην Ελλάδα. «Καλούμε την Κυβέρνηση να αποδεχθεί το δίκαιο αίτημα για δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Οι πολίτες 25 ευρωπαϊκών κρατών μπορούν να ψηφίζουν όπου κι αν βρίσκονται, γιατί όχι και εμείς;» αναφέρουν.

«Η δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές σε όσους είναι ήδη γραμμένοι στα δημοτολόγια και στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας, είτε με επιστολική ψήφο είτε με τη δυνατότητα ψηφοφορίας στις Πρεσβείες και τα Προξενεία, όχι μόνο είναι δημοκρατική υποχρέωση που προκύπτει από το Σύνταγμα, αλλά και διασφαλίζει ότι η γενιά του brain drain μπορεί να γίνει γενιά του BrainGain για την Ελλάδα» τονίζεται στην πρωτοβουλία.

Τα μέλη της πρωτοβουλίας καλούν όλους τους Έλληνες εντός και εκτός συνόρων που συμφωνούν με την πρόταση να την υπογράψουν στην διαδικτυακή πλατφόρμα avaaz αλλά να συμμετάσχουν και στη διαβούλευση για τον εκλογικό νόμο.