Για την συνεργασία του με τον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα μιλά ο οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρειθ στη γαλλική Liberation, ο οποίος εξομολογείται ότι η εργασιακή τους συνύπαρξη ήταν σε ''στιλ Βυζαντίου'', ενώ επισημαίνει ότι ''το ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα δεν αντέχεται πλέον''. 

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Liberation με τίτλο ''Ο Αμερικάνος φίλος του Βαρουφάκη'' ''Τον Απρίλιο του 1967, με παρέμβαση του Τζον Γκάλμπρεϊθ γλιτώνει ο Ανδρέας Παπανδρέου από τα νύχια της χούντας, με τη βοήθεια του Αμερικανού προέδρου Λίντον Τζόνσον. Αυτή η οικογενειακή γνωριμία οδήγησε και τον Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ στην Ελλάδα, για πρώτη φορά, το 2006. Είχε έρθει να στηρίξει τον Γιώργο Παπανδρέου όταν έγινε πρωθυπουργός το 2009''.

Η εφημερίδα τονίζει ότι οι δύο τους γνωρίστηκαν το 2011:

 Ωστόσο, η φιλία του με τον αμφιλεγόμενο Γιάνη Βαρουφάκη ήταν αυτή που υπήρξε καθοριστική στην ελληνική περιπέτειά του. Οταν τον Οκτώβριο του 2011 ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ γνωρίζει τον Βαρουφάκη, σε μια εκδήλωση στην Αθήνα, ένας ιδεολογικός κεραυνοβόλος έρωτας γεννιέται. Μια στενή συνεργασία αρχίζει.

Από τον Μάρτιο ως τον Ιούλιο του 2015, περίοδο κρίσιμων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση Τσίπρα και τους δανειστές της, ο Αμερικανός φίλος φιλοξενείται στο διαμέρισμα του Βαρουφάκη. Το βιβλίο του αφηγείται λεπτό προς λεπτό όλες τις λεπτομέρειες για την αγορά εργασίας, τις συντάξεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και σημειώνει την ευρωπαϊκή ξεροκεφαλιά, την οποία εξέφραζε κυρίως ο Σόιμπλε.

«Η Ελλάδα δεν είναι πια ένα περήφανο και αυτόνομο ευρωπαϊκό έθνος, αλλά θα μοιάζει πλέον με μια από τις νέες αποικίες που έχουν οι ΗΠΑ στην Καραϊβική», γράφει στο βιβλίο του. Ο Γκάλμπρεϊθ δείχνει να ευχόταν να εφαρμοστεί το Σχέδιο Β που θα εφαρμοζόταν σε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και το οποίο ο ίδιος σχεδίασε: τι κάνεις όταν η Τράπεζα της Ελλάδας είναι ιδιωτική εταιρεία; Τι κάνεις για να διασφαλίσεις το πετρέλαιο και τα φάρμακα που χρειάζεται η χώρα; Τι κάνεις για να συντηρήσεις τις συντάξεις; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιηθούν τα ΑΤΜ των τραπεζών;

Ο Γκάλμπρεϊθ παρουσιάζεται ιδιαίτερα γλαφυρός στην αφήγησή του για το πως δούλεψε με τον Βαρουφάκη: 

Δουλέψαμε σε απόλυτη μυστικότητα, χρησιμοποιώντας ασφαλείς μεθόδους επικοινωνίας. Ηταν στιλ Βυζαντίου! Αν αποκαλυπτόταν αυτό το "υπουργείο πολέμου", ο Γιάνης θα έπεφτε θύμα ακόμη μεγαλύτερων επιθέσεων και κυρίως θα είχε τινάξει στον αέρα τη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες προκαλώντας τραπεζικό πανικό, τον οποίο όλοι φοβόμασταν. 

Ο Αμερικανός οικονομολόγος δεν είναι τρελός επαναστάτης, αλλά μάλλον πραγματιστής: «Ρόλος μου δεν ήταν να δίνω πολιτικές συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση. Αλλά το ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα δεν αντέχεται πλέον. Ωθεί στην αποτυχία τις περισσότερες οικονομίες της νότιας Ευρώπης, όπως την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Αλλά, επίσης, τη Γαλλία και τη Φινλανδία. Χρειάζεται ένα νέο σύστημα που θα είναι πιο ευέλικτο και θα πιλοτάρεται την κατάλληλη στιγμή από την Κεντρική Τράπεζα, με πολλά νομίσματα».

Για το τελευταίο μνημόνιο, ύψους 10 δισ. ευρώ, που δόθηκε στην Ελλάδα με αντάλλαγμα νέα σκληρά μέτρα, ο Γκάλμπρεϊθ τονίζει:
«Είναι ένα νέο κεφάλαιο, η χώρα παραδόθηκε και αυτό θα έχει ως συνέπεια τη διάλυση των επιχειρήσεων και του ιδιωτικού τομέα. Το βασικό είναι ότι οι Ελληνες δεν θα κατέχουν πια την περιουσία τους στην ίδια τους τη χώρα. Εχει κάποιος το δικαίωμα να αφαιρέσει από έναν ολόκληρο λαό ολόκληρη την περιουσία του;», αναρωτιέται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στις δύο κόρες του, 14 και 19 ετών, στα μαθήματά του στο Οστιν του Τέξας και στο εξοχικό του στο Βερμόντ των ΗΠΑ και δηλώνει ''συνηθισμένος καθηγητής''. 

«Είμαι ένας συνηθισμένος καθηγητής», δηλώνει. «Οταν ήμουν νέος, το μεγάλο θέμα στη ζωή μας ήταν ο πόλεμος του Βιετνάμ. Ο πατέρας μου ήταν αντίθετος στον πόλεμο από το 1961. Ηταν ένας από τους ηγέτες του κινήματος και συμβούλευε τον Κένεντι πάνω στο θέμα», καταλήγει...