Με το βλέμμα στις… μεθεπόμενες εκλογές βρίσκεται η κυβέρνηση, όσον αφορά την εφαρμογή του εκλογικού νόμου, ο οποίος δύσκολα φαίνεται να συγκεντρώνει τις απαιτούμενες 200 ψήφους ώστε να ισχύσει άμεσα.

Αυτό αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Τάκης Χατζής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο οποίος όπως ανέφερε η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή που έκανε «άνοιγμα» για συνεργασία σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, δεν συμπλέει απόλυτα με τη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου.

Και αυτό γιατί, αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να ψηφιστεί ο νόμος τώρα, ακόμα και χωρίς τους 200 ψήφους, ώστε να εφαρμοστεί τουλάχιστον στις μεθεπόμενες εκλογές.

Ταυτόχρονα  ο Τάκης Χατζής αναφέρθηκε και στο σχέδιο που υπάρχει στο συρτάρι του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα, στο πλαίσιο του διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση. Υπενθυμίζεται πως όπως αποκάλυψε το Newpost.gr,  την πρόταση επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να αποφύγει σκοπέλους εντός κι εκτός κυβέρνησης, εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Στην κυβέρνηση φαίνεται πως μελετούν σοβαρά το σενάριο αυτό, ενώ σύμφωνα μεπληροφορίες από τα σημαντικά ερωτήματα που θα τεθούν στον ελληνικό λαό είναι η άμεση ή όχι εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τους πολίτες καθώς και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Η διενέργεια του δημοψηφίσματος μπορεί να μην έχει δεσμευτικό χαρακτήρα ωστόσο όπως επισήμανε και ο υπουργός Εργασίας και Συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος στο ΣΚΑΙ , δεν θα μπορεί η Βουλή (που ψηφίζει για την αναθεώρηση του Συντάγματος με βάση το άρθρο 110), να ψηφίσει αντίθετα από τη λαϊκή βούληση.

Παρέπεμψε μάλιστα στο άρθρο 1 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο: «Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα».

Το δημοψήφισμα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, εκ των εμπνευστών του οποίου ήταν και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, πέρα από το ότι υπηρετεί τη θεμέλιο λίθο της Δημοκρατίας, επιλύει και μια σειρά από πολιτικά ζητήματα-διλήμματα για την κυβέρνηση.