Εκτός από τα πολιτικά ζητήματα που τρέχει ως Γραμματέας της ΝΔ, ο Λευτέρης Αυγενάκης δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία και για τα κοινωνικά ζητήματα. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, με αφορμή και τον τραγικό θάνατο της 18χρονης ανιψιάς του, ο κ. Αυγενάκης πρωταγωνιστεί στην κίνηση «Οδηγούμε με ασφάλεια»  στην οποία συμμετέχουν 70 και πλέον φορείς του Ηρακλείου και της Κρήτης.

Με στόχο την κινητοποίηση όλων, για την πρόληψη των οδικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων στους δρόμους του νησιού, το forum διοργανώνει αυτή την Κυριακή 31 Ιουλίου, ανοικτή, πολυεπίπεδη, ολοήμερη εκδήλωση στο Thalassa Magic, στην Αμμουδάρα, από τις 11:00 π.μ. μέχρι αργά το βράδυ.

Όπως αναφέρουν τα μέλη του «Οδηγούμε με ασφάλεια» προχώρησαν σε αυτή την πρωτοβουλία «γιατί στη χώρα μας οι θάνατοι συνεπεία τροχαίου ατυχήματος σε ετήσια βάση φθάνουν κατά μέσο όρο τους 2.500, ενώ οι σοβαρά και ελαφρά τραυματίες αγγίζουν τους 30.000, … γιατί με απλά λόγια κάθε χρόνο αφανίζεται μία κωμόπολη από τη χώρα μας, ενώ μία επαρχιακή πόλη χρήζει νοσηλείας

Σε δήλωσή του ο κ. Αυγενάκης σημειώνει: «Ως   “άτυπος πόλεμος” χαρακτηρίζονται τα τροχαία που λαμβάνουν χώρα στην ιδιαίτερη πατρίδα μου. Τα τροχαία   ατυχήματα   αποτελούν   ένα   τεράστιο   κοινωνικό   πρόβλημα   με   πολλές   αρνητικές επιπτώσεις, η κυριότερη των οποίων είναι η απώλεια της ανθρώπινης ζωής. Είναι η δεύτερη αιτία θανάτου για την Ελλάδα. Το Forum  «Οδηγούμε με ασφάλεια»  είναι μια συλλογική αποτύπωση του προβληματισμού και   της   προσπάθειας   για   την   μείωση   και,  ει  δυνατόν,   την   εξάλειψη   των   τροχαίων ατυχημάτων μέσω της βελτίωσης της οδηγικής μας συμπεριφοράς».

Στο forum συμμετέχει ενεργά και η Ελίζα   Βόζεμπεργκ,   ως   μέλος   του   Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  του ΕΛΚ και   της  Επιτροπής  Μεταφορών   και Τουρισμού του Ευρωκοινοβουλίου, με στόχο τη διαρκή συνεργασία  με το  Ε.Κ., την  Επιτροπή Μεταφορών,   τους   ευρωπαϊκούς   θεσμούς,   το   Πανεπιστήμιο   Κρήτης,   τους   φορείς αυτοδιοίκησης της Κρήτης και τους τοπικούς φορείς.

«H   Ευρώπη παρέχει   το   χρηματοδοτικό   πλαίσιο   για   την   ανάπτυξη   των   υποδομών   στον   τομέα   των μεταφορών,   με   τη   μορφή   συγχρηματοδότησης.   Παράλληλα,   έχει   εγκρίνει   ένα   τολμηρό πρόγραμμα   για   τη   μείωση   του   αριθμού   των   θανάτων   από   τροχαία   ατυχήματα   στους ευρωπαϊκούς δρόμους, εντός των επόμενων δέκα ετών. Δυστυχώς, η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών μελών με τους περισσότερους θανάτους   από   τροχαία   δυστυχήματα.   Αυτό   που   χρειαζόμαστε   είναι   μία   στιβαρή   εθνική στρατηγική, στην οποία να ευθυγραμμίζονται και να εντάσσονται τα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Στο πλαίσιο αυτό, και ειδικά όσον αφορά στην Κρήτη, καταθέσαμε ερώτηση για τον άμεσο εκσυγχρονισμό  και αναβάθμιση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και τη μείωση των τροχαίων στο νησί», ανέφερε η κα Βοζεμπεργκ.

Δηλώσεις για την πρωτοβουλία έκανε και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής που συνεχάρη τους   οργανωτές   της   εκδήλωσης  «Οδηγούμε   με ασφάλεια», εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Ανώτατου Ιδρύματος «με όλες του  τις δυνάμεις και τις γνώσεις στην προσπάθεια ενημέρωσης και πρόληψης των τροχαίων δυστυχημάτων».