Το εγκώμιο του Αντώνη Σαμαρά για την προσφορά του στη Μεσσηνία και τη χώρα και ειδικά στον πολιτισμό έπλεξε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος τιμώντας τον πρώην πρωθυπουργό με την ανώτατη τιμητική διάκριση, απονέμοντάς του τον «Σταυρό της Μητροπόλεως Μεσσηνίας».

Όλα αυτά έγιναν στο πλαίσιο της επαναλειτουργίας του ιερού ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος μέσα στο κάστρο της Πύλου, μια πολύ παλιά εκκλησία μεγάλου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, το περασμένο Σάββατο.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας ωστόσο δεν αρκέστηκε απλά να πλέξει το εγκώμιο του πρώην πρωθυπουργού και βουλευτή της Μεσσηνίας τον οποίο προσφωνούσε «πρόεδρο» αλλά άσκησε κριτική στην κυβέρνηση.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων η πρώην Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία επίσης τιμήθηκε από τον μητροπολίτη για την προσφορά της αλλά η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Αλειφέρη, ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δ. Καφαντάρης, ο δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κατσίβελας, και πολλοί άλλοι.