Ένα πολιτικό colpo grosso, φέρνοντας σε δυσχερή θέση τη Νέα Δημοκρατία, επιχείρησε τις προηγούμενες ημέρες ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, πριν ανακοινώσει τη σύνθεση της Επιτροπής για το Σύνταγμα.

Κι αυτό δεν ήταν άλλο από την προσπάθειά του να πείσει τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα να μετάσχει στο εγχείρημα, ανοίγοντας έτσι μία βαθιά πληγή στα πλευρά της Ν.Δ. Και τούτο διότι ο Περιφερειάρχης διεκδίκησε την ηγεσία, διατηρεί ισχυρά ερείσματα στη Βόρεια Ελλάδα και καταγράφεται στους «καραμανλικούς», έστω κι αν προ έτους δεν άκουσε την συμβουλή Καραμανλή να μην τρέξει στην κούρσα διαδοχής.

Κατά πληροφορίες στον Περιφερειάρχη τηλεφώνησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, πιστεύοντας ότι η επί της αρχής θετική στάση του Περιφερειάρχη σε όσα είχε ανακοινώσει προ μηνών θα αποτελούσε εφαλτήριο για τη συμμετοχή του στην Επιτροπή.

Ωστόσο, ο Τζιτζικώστας, που στο ενδιάμεσο έχει αποκαταστήσει και τους διαύλους επικοινωνίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είδε την πολιτική φάκα και την απέφυγε. Και μαζί η Ν.Δ. απέφυγε έναν ακόμη κύκλο εσωστρέφειας καθώς αν κάποιος κρίνει από τις δονήσεις εκνευρισμού που προκάλεσε στην Πειραιώς η συμμετοχή των γαλάζιων Κ. Αγοραστού και Κ. Μίχαλου, τότε είναι σαφές ότι μία παρουσία Τζιτζικώστα θα προκαλούσε... σεισμό.