current views are: 9

26 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση13:09

Νέες διαρροές Wikileaks για Plan B στην Ελλάδα και εμπλοκή Βαρουφάκη

Το παρασκήνιο στις ΗΠΑ την περίοδο της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ενώ ήταν υπουργός Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης, φέρνει στο φως ο ιστότοπος Wikileaks.

Δημοσίευση 13:09’

Το παρασκήνιο στις ΗΠΑ την περίοδο της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ενώ ήταν υπουργός Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης, φέρνει στο φως ο ιστότοπος Wikileaks.

Το παρασκήνιο στις ΗΠΑ την περίοδο της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ενώ ήταν υπουργός Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης, φέρνει στο φως ο ιστότοπος Wikileaks αποκαλύπτοντας ηλεκτρονική αλληλογραφία του προσωπάρχη της Κλίντον και ελληνοαμερικανού πολιτικού των Δημοκρατικών, με τον οποίο φέρεται πως είχε επαφές ο Γ. Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με τα ηλεκτρονικά μηνύματα που δημοσίευσε ο αποκαλυπτικός ιστότοπος εκείνη την περίοδο γίνονταν συζητήσεις για την αναγκαιότητα ενός Plan B σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ειδικότερα, τα mail που διέρρευσαν αναφέρονται σε διάλογο που είχε ο στενός συνεργάτης και πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, John Podesta με τον Phil Angelides, Ελληνοαμερικανό πολιτικό των Δημοκρατικών, με τον οποίο φέρεται πως είχε επαφές ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Το πρώτο mail, σύμφωνα πάντα με το Wikileaks, εστάλη από τον Angelides τον Podesta, στις 10 Φεβρουαρίου του 2015 με τον πρώτο να εκφράζει την ανησυχία του για τις διαπραγματεύσεις και να ρωτάει τον Podesta τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να επιτευχθεί σταθερότητα στις αγορές και να διεξαχθούν υπό λογικούς όρους οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Angelides ενημερώνει επίσης τον συνεργάτη της Κλίντον, ότι στην Αθήνα βρίσκεται τη συγκεκριμένη περίοδο ο πρώην συμφοιτητής του, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, ο οποίος είναι σε στενή σχέση με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον ενημερώνει για τις εξελίξεις.

Ένα δεύτερο mail εστάλη προς τον Podesta στέλνεται στις 15 Απριλίου του 2015, μέσω του οποίου τον καλεί σε δείπνο που είχε διοργανωθεί στην Ουάσινγκτον, και στο οποίο θα συμμετείχε ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο στενός συνεργάτης του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Ακολουθούν μια σειρά άλλων μηνυμάτων τις μέρες μετά το δημοψήφισμα. Σε ένα απ’ αυτά που φέρεται ότι έστειλε ο Angelides στον Podesta, στις 8 Ιουλίου 2015, γράφει: «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα Plan B, για να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα, όπως ανθρωπιστική βοήθεια, ένα επίπεδο σταθερότητας για τη νέα δραχμή κτλ. Θα μπορούσαμε να βάλουμε μια ομάδα Ελληνο-αμερικανών (και όχι μόνο Ελληνο-αμερικανών, ηγετικών προσώπων στα οικονομικά και την εθνική ασφάλεια) για να έχει συμβουλευτικό ρόλο στις προσπάθειες της κυβέρνησης, εάν ένα Plan B αποδειχθεί απαραίτητο. (…) Επίσης, θα ήταν υπέροχο εάν η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έκανε με τρόπο κάποια δήλωση, υπέρ της προσπάθειας της κυβέρνησης να επιτύχει  ένα θετικό αποτέλεσμα».

Την ίδια μέρα ένας συνεργάτης του Podesta, ο Jeffrey Zients, τον ενημερώνει για τις διεργασίες που γίνονται με πρωτοβουλία του Angelides. Στο mail που στέλνει στον στενό συνεργάτη της Κλίντον, αναφέρει: «Ο Angelides δεν έχει στενές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, αν και έχουν συναντηθεί κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (…) Ωστόσο μιλάει με τον Γκάλμπρεϊθ. Ο Angelides είπε ότι σε περίπτωση εξόδου (της Ελλάδας από την ευρωζώνη) θα ήθελε να φανεί χρήσιμος κινητοποιώντας την ελληνοαμερικανική κοινότητα για οποιοδήποτε σκοπό».

Η εμπλοκή του ονόματος του στα mail προκάλεσε την αντίδραση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος έγραψε σήμερα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Την στοχοποίηση από την Τρόικα Εσ την αποδέχομαι ως μέγιστη τιμή, ιδίως τώρα που περιλαμβάνει εξαιρετικούς ελλ/αμερικανούς πχ Phil Angelides».

Επίσης απαντώντας σε σχόλιο ως προς το για τον Angelides ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρει: «Ένας εξαιρετικός ελληνοαμερικάνος πολιτικός που έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει την προσπάθεια απελευθέρωσης από την τρόικα».


σχετικα αρθρα