Στον κήπο της Παναγιάς, στο Άγιο Όρος, θα βρισκόταν, υπό κανονικές συνθήκες σήμερα, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο προσκυνηματικής επίσκεψης πριν την παρουσία του αύριο στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, το ηχηρό ράπισμα του Συμβουλίου της Επικρατείας στο «νόμο Παππά» και, κυρίως, ο έντονος εκνευρισμός που εμφάνισε το κυβερνητικό σχήμα (οι γαλάζιοι είχαν να λένε για το ύφος της χθεσινοβραδινής δήλωσης της Όλγας Γεροβασίλη) ανέτρεψε τους σχεδιασμούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν σε σύσκεψη με τους συνεργάτες του τις βραδινές ώρες χθες, ενώ ένας νέος κύκλος διαβουλεύσεων ξεκίνησε σήμερα το πρωί με ορίζοντα τη δήλωση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη για τις εξελίξεις.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. εκτίμησε ότι δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκτός Αθηνών αυτές τις κρίσιμες ώρες καθώς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζονταν ακόμη και απόψεις που ήθελαν την κυβέρνηση να επιχειρεί να... δραπετεύσει εκλογικά με εφαλτήριο την απόφαση του ΣτΕ. Μπορεί αυτές οι απόψεις να μην ήταν οι κυρίαρχες, ωστόσο ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έκρινε ότι δεν θα μπορούσε να απουσιάζει σε ένα θέμα που, ούτως ή άλλως, ο τελικός λόγος θα ήταν δικός του.

Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμούν πλέον ότι «ενισχύονται τα εκλογικά σενάρια», καθώς «κατέρρευσε, όπως λένε, «το βασικό μέρος του κυβερνητικού αφηγήματος περί καταπολέμησης της διαπλοκής». Κρίνουν, δε, ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει πλέον διαβεί το «σημείο χωρίς επιστροφή» και είναι ζήτημα χρόνου και συγκυριών (επίσκεψη Ομπάμα, στάση ευρωπαίων για χρέος) το πότε ακριβώς θα στηθούν οι κάλπες.